правосъдиеКакво е наказание и защо е необходимо? Наказанието е вид метод за да се осъзнае дадено провинение. Не трябва да се наказва някой който не разбира защо е наказван – наказанието е безсмислено страдание в този случай. Наказание се прилага, когато наказвания може да осъзнае и неприятния ефект от наказанието го стимулира да не се провинява повече, било то защото не иска да бъде повече наказван, а най-ефективно е когато осъзнае, че това което прави не е редно.

Наказващият трябва да е спокоен. Не може да се наказва в момент на гняв. Тогава това не е наказание, а отмъщение. Затова хората прибягват към трети, безпристрастни лица(съдии), които да преценят и наказват  за дадено провинение.

Но кое е правилно и кое не? За различните времена и места понятията правилно и не правилно се различават. Затова човек трябва да се съобразява с правилата на поведение за времето и мястото където се намира.

Най-основното правило е: „Не вреди на другите!“ Човек трябва да се съобразява както със своите морални ценности, така с актуалните за времето и мястото, а също и с общочовешките, природните, божествените и вселенските закони. Необходимо е да намери своето място и баланса между всички „истини“, така че да живее в хармония със себе си и околния свят. Всеки човек ежедневно прави малки, почти незабележими грешки и чрез тях се учи постепенно как да общува със света, как да живее добре. Има хора, които непрекъснато допускат едни и същи грешки, и тяхното негативно последствие е вид наказание, което се повтаря отново и отново докато спрат да допускат дадена грешка.

Така методите човек да се научи да живее правилно стават по два начина:

  • Като осъзнават нещата инстинктивно.
  • Като опитват горчивите последствия от грешките си.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!