Стил » Домът

Стилове в интериора

публикувано от:  на ноември 16, 2010 няма коментари

Съвременния стил в интериора е доста разнообразен.  Смесването на култури по света с ретро и супер модерни тенденции, дава възможност за безброй вариации. Всеки стил смесвайки се с друг, дава нова разновидност, до степен че стиловете стават трудни за различаване и категоризиране.  Много лесно може да се мине границата от разкошен, луксозен интериор до пълна безвкусица.  Хората с финансови възможности прибягват до услугите на професионални декоратори. Но всъщност човек от вън, колкото и да е наясно със стиловете, изкуството, материалите, тенденциите, трудно би постигнал тази хармония, която би сътворил самия собственик на даден дом.  Дори на околните да не им харесва, щом човек се чувства уютно у дома е най-важното. Все пак не живеем изолирано, и ако сте от общителните хора и обичате да имате много гости. Можете да разгледате основните съвременни стилове и да взаимствате при обзавеждане на своя дом, следвайки индивидуалните си предпочитания за цветове и форми.

Класически стил

Масивни мебели  богато  украсени с орнаменти тапицерия, възглавнички, големи прозорци с тежки многослойни завеси, тежки килими,  картини, статуетки, и безброй малки детайли в английски дух. Предпочитан е от консервативни натури, обичащи традициите.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Етно

Внасяне в интериора на елементи от африкански, японски, индийски, марокански, арабски, кънтри  или друг екзотичен за нас начин на обзавеждане. Не е задължително да е едно към едно с натуралния тип обзавеждане, а е достатъчно да създава такава атмосфера. Личностите предпочитащи такова обзавеждане са с авантюристичен, свободолюбив дух.
ДизайнДизайн

Средиземноморски – италиански, испански

Мозайки, орнаменти.  Изчистен романтизъм и стилен разкош.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений
Руски стил

Дървени селски къщи, хижи. Той може да се причисли към етно стиловете.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Арт-деко

този стил е възникнал  от френското изкуство и може да се произнася и Ар-Деко, което в най-общ смисъл означава декоративно изкуство. Стилът възниква в началото на ХХ век. Съчетаващ в себе си антики в стил ампир смесени със китайски елементи  и символи от различни митологии.  Това е сложен стил, който лесно може да п ремине от границата на разкоша към кича.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Хай-тек

Този стил е екстравагантния полъх на новите технологии.  В него преобладават  съчетание на изкуствени материали с  метал и стъкло, предимно в черно и бяло и техните нюанси с ярки акценти. Подходящ е за модерните млади хора със забързано ежедневие.

Стил фюжън

Най-модерния стил. Изразява се в смесване на стилове и епохи, той създава съвременна среда за космополитния човек, съчетавайки удобство и минимализъм с ретро  или етно разкош.
Притегателни геометрични елементи съдържащи различна символика, като акценти или общ ритъм в интериора, позволяват безброй комбинации за изявsване на индивидуализма на стопанина.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Кич

Разкош, блясък и цветови колорит  на несъчетаеми  и претрупани елементи. Такъв интериор допада на два типа хора.  Богати, но без собствен вкус, залагайки на хаотичния блясък от всичко модно. Вторите са супер екстравагантни натури, които просто искат да се отличават било то и с постигането на абсолютен кич в дома си.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Техно

Като елементи в този стил могат да присъстват от ретро джажди,  машинни елементи,  части от коли, самолети, табла, сейфове, метални шкафове, водопроводни тръби,  и други стари инсталации, милитъри елементи  . Съвременни апаратури от различни области до съвсем фентъзи мигащи и интерактивни  стени.

Ориенталски
Приказен декор от  1001 нощи. Този стил спада към групата на етно стиловете от изтока.

Еклектика

Изчистен бохемски романтизъм, аристократичност стил, предразполагащ към бурни философски  размисли и философия,  или творчество и усамотение . Текстил, удобни мебели,  меки тонове  с ярки символични акцентии.

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Минимализъм

Дизайн интерьера. Обзор стилей и цветового оформления помещений

Помещенията са  почти празни. Мебелите са от матово стъкло, дърво и алуминий. Осветителните тела, играят ролята на акценти. Завесите или са съвсем семпли или вместо тях има щори. Картините и скулптурите са малко и съвсем абстрактни. Цветовете са прости, с цветни акценти.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 2 850 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Етикети: ,

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!