На рожден ден като на рожден ден, а какво е един такъв празник без много цветове, вкусни гозби, капчици вълшебство, подправени с безброй усмивки … и разбира се оспорвана кулинарна битка, която си спретнаха редица звезди в кухнята на фестивала „Пъстра трапеза” в центъра на София. Магът Астор, баскитаристът на ФСБ и говорител на Бирената партия Ивайло Крайчовски, певицата и актриса Стефка Берова и кметът на столичния район Витоша Стойко Дуков се впуснаха в оспорвана надпревара за най-оригинално и вкусно ястие навръх четвъртия рожден ден на фестивала. Кулинарната фиеста се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, съвместно с фирма „Ивитал Консулт” и с подкрепата на Столична община.

Градинката зад паметника на Съветската армия в София, където разпъна шатри тазгодишната „Пъстра трапеза”, замириса вкусно още от ранни зори, когато организаторът на събитието шеф Пеньо Иванов и екипът му започнаха подготовката на ястията, с които почерпиха по-късно всички гости – прочутия боб, сготвен с много любов, миш-маш и сирене по шопски.

Кметът на столичния район Витоша Стойко Дуков, който е ветеран по участия в „Пъстра трапеза”, заложи на коронните си ястия, с които да срази конкуренцията – таратор „Бойко Борисов”, салата „Фандъкова” и каварма „Барозу”. Той пристигна пръв от ВИП-гостите, като донесе и огромна баница с диаметър 1,5 м, която по-късно бе ометена за броени минути. Баницата-гигант дойде от Владая, а както сподели един от майсторите й – чичо Сашо, е правена от 4 човека за цели 25 часа.

Импровизиран рицарски дуел пък си спретнаха Ивайло Крайчовски и магът Астор в кухнята. Музикантът реши да кръсти своето ястие „Аламинут Крайчовски”, като за приготвянето му използва точени кори, бекон, яйца, чушки, лук, кашкавал, подправки и бира. Резултатът бе изключително вкусно подобие на лазаня, с която предизвика повелителя на магиите. Астор от своя страна не му остана длъжен, като запретна ръкави и за нула време измайстори изключително оригинална четирицветна салата с моркови, цвекло, алабаш и ряпа.

В крайна сметка двамата си стиснаха ръцете, а Астор дори призна, че с удоволствие би приел Крайчовски за главен готвач в ресторанта си, който ще се открие отново след броени дни. Стефка Берова се спря на „Сопотска салата”, в която включи варени картофи, чушки, домати, лук, краставица и сирене. Обичаната от всички певица дори не се сдържа, и грабна микрофона заедно с част от фоклорните участници, за да запее народни песни. Не по-малко интересно бе и представянето на главния готвач на японския ресторант „Мияби” Петър Михалчев. Той избра да приготви специалитета „Окономияки” – зеленчуково хлебче от зеле със свински гърди и яйце, полято с барбекю сос.

Изключително оспорвани битки се заформиха и в традиционните надяждания с боб, баница и кисело мляко. Най-бърз в изяждането на горещия фасул се оказа 67-годишният

столичанин Емил Иванов, Борис Борисов от с. Конска, Брезнишко, срази конкуренцията в категорията „Най-бързо изяждане на баница”, а киселото мляко бе овършано за минути от 31-годишния Кирил Стоилов.

Сред многото атракции за гостите бе огромната 1,8-метрова лъжица, която е копие на наградите за фолклор, кулинария, изобразително изкуство и занаяти „Пазител на традициите”. Тя бе представена от шеф Пеньо Иванов, а всеки от посетителите имаше възможност да си направи снимка за спомен с нея. Официалното награждаване на номинираните е на 14 ноември в зала 1 на НДК. Снимките, направени от фотографите на „Пъстра трапеза”, могат да се видят на страниците на кулинарния фестивал и кампанията „Пазител на традициите” във Фейсбук.

Представителите на с. Джулюница, община Лясковец и село Козаревец пък обраха наградите в кулинарния конкурс. Те бяха отличени за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

В продължение на няколко часа малките гости на празника се забавляваха на пленера за детски рисунки „Рецептите на баба”, а всички, които пожелаха, имаха възможността да влязат в работилниците на занаятчиите и да се докоснат до различни народни занаяти, представени от членовете на А.Р.И.З.-7.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==