Света Варвара
Света Варвара

На 4 декември не само православната, но и католическата църква почитат Света мъченица Варвара. Този ден според народния календар се нарича Варвардан, Варварица, Варваринден. Варвара е представена от митологията като сестра на Свети Сава /неговият ден е следващият – 5 декември/ и на Свети Никола /6 декември/. След Варвара винаги върви Сава -той е по-добрият, и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Варвара и Сава подготвят празника на Свети Никола, оттам идва и израза: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Света Варвара се е считала, в някой райони на България, за покровителка на децата от болести – по-специално от дребна шарка, и затова хората са я наричали “Баба Шарка”.

Жените месели и раздавали за здраве „къпани“ питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за умилостивяване на светицата и „баба Шарка”. В някой райони като Добруджа, вечерта срещу празника приготвят трапеза за „баба Шарка”, на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазат като лекарство против дребна шарка. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

На този ден имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==