Паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец, епископ Антиохийски светата православна църква чества в деня на предпразненството на Рождество Христово – 20 декември. Според църковните канони от празника до Ивановден не се прави помен за починалите.

Св. Игнатий Богоносец
Св. Игнатий Богоносец

Веднъж христовите апостоли спорили помежду си кой от тях е най-голям. Иисус Христос като чул за какво спорят повикал едно дете, прегърнал го, поставил го сред тях и казал: “Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно.” Според преданието детето върху което пребъдвало божието благословение било Игнатий Богоносец, който по-късно станал ученик на свети Йоан Богослов, а след това епископ на Антиохийската църква.

Като такъв той се удостоил да приеме за името на Христа мъченически венец.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на божията майка, които продължават до Коледната нощ.

Сред народа ни денят на Св. Игнатий Богоносец е известен като Игнажден. Старите хора го наричат още: “Млада година”, “Нов ден”, “Полаз” или “Полазов ден”. Откъде идват тези наименования на празника и с какви обреди и обичаи са свързани те:

Според народните обичаи от Игнажден започват Новата година и Коледните тържества. Характерен за празника е обичаят “Полазване” известен още като “Болезене” или “Кукулязи”. По това кой пръв ще прекрачи прага на дома ви, се гадае за плодородието, за здравето и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат – значи годината ще е плодоносна.

Дните от Игнажден до Коледа се наричат “Мъчници”. Това название е предопределено от християнския мит за Богородица, според който родилните мъки на Божията майка започват от празника и продължават чак до Коледната нощ. В тази връзка през този период жените не бива да подхващат никаква домашна работа, за да забременяват, да раждат лесно а и да са здрави рожбите им.

Според народно поверие от Игнажден зимното Слънце започва да се готви да си “ходи”, за да дойде на негово място лятното Слънце. Това разкрива връзката на празника с деня на зимното слънцестоене 22 декември. Ето защо народът ни нарича Игнажден “Начало на Новата млада година” и го възприема като начало на новият стопански цикъл.

На Игнажден в някой краища на страната ни в домовете на които имало отраснала дъщеря ритуално се предвещава нейната женитба през годината. За целта се изпълнява магически обред, при който се замесва тесто с любовни билки. Интересното е, че тестото не се пече, а се оставя да се изсуши за дванайсет денонощия – колкото са месеците в годината. На всяка нова сутрин тестото се пренася в нова къща, а през нощите около него се събират група жени за да го пазят.

На Игнажден празнуват хората носещи имената Игнат и Пламен, както и носещите производно на техните имена.

Изготви за Вас
Борислав

Прочетете повече за празника „Ползаване“

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==