gsmТой беше най-обикновен GSM. Един ден го видяха на витрината и го харесаха. Купиха го, радваха му се, дълги години служи вярно. Беше падал, беше се мокрил и преживял и други страшни за един GSM неща. От тези приключения, малко се поизноси, клавишите му се повредиха малко, но още вършеше работа.  Малкото момче в това семейство много го харесваше и си мечтаеше за него и накрая този GSM стана негов.  Радваше му се, зареждаше го, играеше си с него,  когато се налагаше го използваше и по предназначение. През лятото замина на детски лагер.  GSM-а стоеше в джобчето му, като верен приятел. Но когато се прибра един ден с ужас разбра, че телефона го няма.

Освен, че оставаше без телефон, как щеше да каже в къщи, щяха да му се карат. Когато се прибра у дома, не посмя да каже какво се е случило, но родителите не забравят, все намират начин да хванат, когато нещо се крие. Малко му се скараха. Най-вече, че когато се изгуби телефон, трябва да се обадят при мобилния оператор за да отпишат картата, защото собственика и се води под отговорност.

Прежалиха стария си приятел GSM-а.

Само ден по-късно се обади непознат за да попита дали не за изгубвали  мобилен телефон.  Беше невероятна новина. Човекът го беше намерил, беше потърсил зарядно, сложил своята карта вътре и започнал да звъни за да пита на кого е. Още по-интересно е, че  го е намерил на необичайно място. От лагера са посетили географския център на България, и точно там детето изгубило телефона си. А човекът от другия край на България, минал и го видял. Не е ли прекрасно, че хора тръгнали да видят красивите кътчета на България, се чувстват свързани, обединени, добри?

Тази история е за един обикновен телефон, но не само за него, а и за човешките отношения и емоции. Една вещ ще се завърне при малкия си „собственик“, не само за да продължи да му служи и да го радва, а и за да знае че някъде има един непознат, който е мислил за него. Усещал е колко много му липсва и колко много ще се зарадва, когато му го върне.  Колкото и да обича своя очукан от времето телефон, момчето след време ще забрави, ще има навярно още по нови, красиви телефони, които да го радват и да му служат. Но ако случайно намери чужда вещ, момчето ще знае как трябва да постъпи. Примерът, който непознатия човек му е дал ще  го направи по-добър човек.

Й. Богомилова, ©2011г.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==