Плацебо ефектът (placebo effect), e психически феномен,  при който симптомите на пациента могат да се подобрят или направо да се стигне до излекуване чрез  на т.нар. „лъжливо лечение”. Думата „плацебо“ произлиза от латинското „placebo“ — в превод „ще бъда харесан“. Пациентът вярва, че ще се възстанови,  че лечението му помага и така мобилизира възстановителните си сили и се подобрява или оздравява. Вълшебното хапче(захарен бонбон), може да е и под форма на инжекция(физиологичен разтвор), операция(повърхностен разрез) – терапия – химически разтвор или друг вид. Плацебо е пример за начина, по който психиката може да въздейства върху тялото.   Плацебо ефектът често се дължи на определен авторитет.  Ако бъде предписано лекарство, билка, хранителна добавка или бъде назначена терапия от човек, който е авторитет за болния , ефекта е много  по-голям отколкото, ако лекарят е непознат или пациентът има негативно отношение към лекуващия го. Същото се отнася и до определена вдъхваща доверие у пациента марка лекарство.  Суеверните ритуали имат същия ефект, примерно: Всяка вечер да се почесваш три пъти по носа. Плацебо ефекта нараства с цената, със сложността на лечението, примерно инжекция вдъхва повече респект от хапчето, и операцията от инжекцията.

Как можем да различим действителното лечение от плацебо ефекта. Принципно, щом нещо действа има ли значение от какво оздравяваме? Има, разбира се когато не се касае за нас. Когато става дума за малки деца, или неадекватни пациенти, тях е трудно да ги излъжеш, че нещо действа. Домашните любимци също не познават плацебо ефекта.

Лекарствената индустрия, и тази за хранителните добавки, доста добре борави с плацебо ефекта. Хубаво е да познаваме собствените си реакции, и ако вярата в целебния ефект ни лекува, можем да избираме в какво да вярваме.

Всъщност, плацебо ефекта ни поднася добрата новина, че има лек за всяко страдание. Да си здрав или болен, понякога е въпрос на избор. И ако една „захана лъжа“ ще ни направи здрави, тя вече не е лъжа, а нещо истинско.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!