сладки сънища

Има различни видове сънища:

Дневни съновидения
Според научните изследвания, човек може да сънува и през деня.  Средната продължителност е  около 70-120 минути на ден. Дневното сънуване се класифицира, като ниво на съзнание между съня и събуждането. Появява се в часовете докато се събуждаме докато оставяме въображението ни да играе. До като съзнанието ни започне да блуждае и нивото на съзнаване намалее, ние се изгубваме с света на различни сценарии и фантазии.

Ясни сънища
Ясните сънища възникват, когато осъзнаем по средата на съня, че сънуваме. „Чакай малко. Това е само сън!“ Повечето сънуващи се събуждат в момента, когато осъзнаят, че сънуват. Други са успели да изградят способност да продължат да сънуват. Те се превръщат в активен участник в действието на съня си, взимат решения в съня си и влияят на завършека му без да се събуждат.

Кошмари
Кошмарът е обезпокояващ сън, който кара сънуващия да се събуди чувствайки се притеснен и уплашен. Кошмарите могат да се появят в следствие на травма или ситуация от реалния живот. Тези сънища спадат към специална категория, наречена пост травматични стресови сънища (ПСС). Кошмарите могат да се появят и когато отказваме да приемем или пренебрегваме определен проблем от реалния живот. Проучванията показват, че повечето хора, които редовно сънуват кошмари имат семейна история на психиатрични проблеми, лоши преживявания с наркотици, правели са опит за самоубийство, и/или имат проблемни връзки. Кошмарите са знаци за страх, който трябва да бъде осъзнат и посрещнат смело. Това е начина на нашето подсъзнание да ни покаже знака: „Обърни внимание!“

Епични сънища
Епичните сънища са толкова огромни, толкова завладяващи и толкова ясни, че просто не можеш да ги пренебрегнеш. Детайлите от такъв сън, може да останат в съзнанието с години, сякаш си го сънувал предната нощ. Тези сънища притежават много красота и съдържат много прототипни символики.

Сънища – кошче за отпадъци

Вие няколко дни вече се опитвате да се подготвите за преговори. А през нощта сънувате, че раждате мъчително или че премитате двора вкъщи. Не се ровете в съновниците. Това са сънищата – чистачи, които изчистват от главата ви натрупания през деня боклук или шлаки, както искате го наречете, излишните мисли, разговори, тревоги. Такива сънища са ценни и с това, че не дават на мозъка ни да се превърне в сметище за излишна информация.

Сънища – предупреждения

Сънували сте буря, студено ви е, при това усещанията ви са съвсем реални. Най-вероятно това е сън-предупреждение. От отворения през нощта прозорец влиза студен въздух, който в съня ви се превръща в ураган, а капките от разваления кран – в истинска буря. Такива сънища нямат особено значение за самопознанието, те имат други функции – изпращат ни предупреждения във вид на занимателни сюжети. Така например, ако се вслушаме в предупреждението на бурята, може да се събудим точно навреме и да затворим крана, като така предотвратим наводнението у дома. Или да не се простудим от отворения прозорец, завивайки се по-плътно с одеялото.

Повтарящи се сънища
Повтарящите се сънища се повтарят с малка разлика в историята или темата. Тези сънища може да са позитивни, но в по-голямата си част са кошмари. Сънищата може да се повтарят защото някакъв конфликт, изобразен в съня, остава неразрешен и пренебрегван. Веднъж намерите ли решение на проблема, повтарящите се сънища почти със сигурност ще престанат.

Лечебни сънища
Лечебните сънища служат като съобщения към сънуващия за здравословното му състояние. Сънищата от този тип може да казват на сънуващия да отиде на лекар или зъболекар.

Пророчески сънища
Пророческите сънища, още известни като предсказателни сънища, са сънища които привидно предсказват бъдещето. Една разумна теория, обясняваща този феномен, е че нашето подсъзнание успява да сглоби части от информация и наблюдения, които ние обикновено пропускаме да забележим или не взимаме насериозно. С други думи, нашето подсъзнание знае какво ще се случи, преди ние съзнателно да сглобим същите парченца информация. Сънувате например, че съобщават номера на печелившия лотариен билет и това е вашият билет! А след известно време сте страшно изненадани, когато всичко се сбъдва точно. Навярно всеки от нас е имал такъв предсказващ сън, който помни.

Откъде идват тези сънища-предсказания?

Един от първите, които се опитвали да ги обяснят научно е Карл Густав Юнг: той даже измислил название на това явление – синхронност или съвпадение на събитията. Случвало ви се е сигурно – само да си помислите за някоя своя позната и тя вече звъни на вратата или в главата ви се въртят думите на популярна песен, пускате радиото и … ето го продължението? Приблизително по същия начин работи и предвиждането. Подсъзнанието улавя от околната действителност някакви дребни детайли, думи, намеци, които се изплъзват от съзнанието ни и по тях съставя картинката-предчувствие.

Тези сънища идват във втората половина на съня, когато тялото и съзнанието вече са си отпочинали. Някои съвременни учени смятат, че такива сънища идват при нас от някакво информационно поле на земята, където се пазят знания за всичко на света. Дали е така или не – не ни е известно, но вярно е, че само на малцина е дадено да сънуват такива сънища, а пък да ги предизвикват по собствено желание умеят още по-малко на брой хора.

Специалистите твърдят, че е абсолютно реално да придобием ясновидски способности насън, ако добре запомняме сънищата си, ако ги виждаме цветни и притежаваме ярко въображение. Може би именно затова сред жените като доста по-емоционални, много по-често се срещат ясновидки, отколкото сред логичните и трезвомислещи мъже.

Сънища – пратеници на подсъзнанието

В подобни сънища обичат да се ровят психоаналитиците. Защо е така е ясно – в подсъзнанието на човека се пази цялата информация за неговия характер, сексуална ориентация, страховете и тайните му желания. Всичко това се показва в съня, разбира се, във вид на символични образи. Можете да се опитате да ги тълкувате творчески, но без да забравяте че трактовката е според индивидуалните ви качества. При различните хора тълкуванията могат да не си приличат. Подобно внимание към собствените ни сънища рано или късно се възнаграждава. Подсъзнанието ще ви изпрати подсказване.

И още интересни теми за сънищата

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!