Какъв е смисълът от приказките?

Този въпрос може би всеки си е задавал. Всеки като дете е чел приказки, като вече “порастнал” ги е позабравил и само от време на време се сеща, че са били любимото му четиво. А защо е така? Защо точно приказките и книгите в които героите правят невъзможни наглед неща, неща, за които мечтаем. Написани, разказани увлекателно – те ни пренасят в свят, от който ни е трудно да излезем, да се “върнем”.

И тогава си задаваме въпроса: Има ли смисъл от това?

Да, има смисъл. Смисъл значи… смисълът винаги е смислен – даже и да е безсмислено… . Безсмислено за някой, но който умее ще разбере когато сгреши, че това не е правилния път и ще се поправи. Нека другите се вайкат, оплакват.
Приказки, мечти… Едно и също е, в един момент се припокриват. Някой хора само се задоволяват да имат мечти, докато други ги правят реални.
А като споменах мечти – те за това са и мечти – за да станат реалност. И след това на тяхно място да дойдат други мечти, които и те на свой ред стават реални и биват заменени от други мечти. Това е един безкраен кръговрат.
И тогава какво се случва? Става невероятното, невъзможното за едни хора, докато при други то е реалност и ежедневие: те живеят в приказка. Намират се в един приказен свят, в свят, където всичко е възможно, в свят, в който мечтите се осъществяват, в свят, за който другите само мечтаят и не знаят как да постигнат.

В приказките всичко е възможно. Приказките съществуват.

Приказката винаги „топли“ и учи, и ако и повярваме, че всичко е възможно – тогава ще направим наглед невъзможното за другите за да се справим със ситуацията. И за нас това ще е нещо лесно и ежедневие, но другите, от страни ще казват, че сме като в приказка. Ние ще знаем как да се справим с проблемите – но отстрани ще изглежда като приказна ситуация, нещо неочаквано, невероятно.

Каква е тайната? Само една дума: Любов!

Любовта ни учи на всичко – да бъдем мъдри, да бъдем добри, да бъдем внимателни, да се отнасяме към всичко с необходимото уважение. Носим ли Любовта в себе си – можем да се предпазваме от всичко. Всичко което правим с Любов успява и като че ли бива закриляно и подпомагано от всичко което се намира покрай нас. Малко хора могат да показват своята любов. За тях е достатъчно да я изрекат с думи, да я напишат. Но истински ценна е тази Любов, която се усеща във всяко наше действие.

Тогава думите са излишни – всеки ще може да усети Любовта със сърцето си.
Тогава мечтите ще стават реалност.
Tогава ще живеем в приказка.

Автор: Борислав
Снимка: stephaniebarronbooks.blogspot.com 

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!