позитивно повторение„Повторението е майка на знанието“ – тази житейска мъдрост е напълно вярна и е чудно, всъщност глупаво, че не се възползваме максимално от нея. Обикновено я ограничаваме до образованието. Всъщност метода на повторението е ефективен за запомняне на всяко нещо, било то текст, картина, звук,действие.
Нека разгледаме, практически какво бихме могли да спечелим, ако се ръководим от нея.

Като начало да разгледаме обратния й ефект. Щом нещо като се повтаря се запомня, значи ако не се повтаря ще се забрави. Да започнем с него,  за да разчистим, лошите навици,  натрапчивите мисли и всичко, онова което не харесваме, но продължаваме да повтаряме.

  • Ако сме наранени или мразим, нека простим. Да престанем да се вторачваме в отминали събития, да простим и да останат в миналото и забравата.
  • Ако повтаряме една и съща грешка, да спрем и опитаме нещо ново.
  • Всеки вреден навик, можем постепенно да намалим и изкореним от живота си.
  • Ако си мислим, че сме зле, да спрем да си го мислим и да го повтаряме, вместо това да си кажем, че всичко ще е наред, и не след дълго ще забравим първото и запомним второто.

Разчистили живота си от нещата, които не ни действат благотворно, отваряме място за нови добри навици, за нови чудесни мисли, за нови ползотворни действия.

С какви позитивни мисли и действия ще изпълни живота си всеки избира сам, но да видим някои примери

  • Да се събудя пет минути по рано, преди будилника. Така той няма да ме стресира докато спя най-сладкия си сън, а ще се излежавам пет минути повече. Ако човек се настрои може да се събуди и без часовник.
  • Да започна деня с хубави мисли. Вместо да започна да прелиствам задачи и проблеми в мислите си, нека поздравя деня, себе си, Бог, важното е деня да  започне с поздрав и усмивка.

Добро утро ден! Благодаря ти, че те има!

  • Да направя „някаква гимнастика“. Може просто да се поклатя насам натам и размахам ръце. Колкото и минимална да е „гимнастика“, съвсем скоро ще се  усети положителния  й ефекта  върху тялото и емоциите. Тялото и съзнанието ще запомнят, че по това време е време за гимнастика, и ще поискат повече, защото вече осъзнават, че действа добре.
  • Усмихни се. Съвсем безпричинно. Просто разтегли лицето си в специфичната за усмивка физиономия. И да не ти е до усмивки направи го механично.  Ефекта – лицето ще запомни това състояние. А и е заразително, особено ако се гледаш в огледалото, може и да ти стане смешно, а това вече е истинска усмивка.
  • Да  казвам на близките си „Благодаря“, „Извинявай“, „Обичам те“  при почти незначителни поводи. Те ще са учудени но и ще се почувстват оценени и обичани и навярно ще отвърнат със същото.

Списъкът с прекрасните неща за които сме мечтали и можем да допуснем в живота си и да ги утвърдим с повторението им е безкраен. Целта на тази тема, е да осъзнаем, че е лесно и възможно да го постигнем, просто като повтаряме това, което искаме да присъства в живота ни.

Й. Богомилова©

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!