Тайни » Мъдростта на вековете, психология, Пътят, щастието

Повторението е майка на знанието

публикувано от:  на април 30, 2012 коментар

позитивно повторение„Повторението е майка на знанието“ – тази житейска мъдрост е напълно вярна и е чудно, всъщност глупаво, че не се възползваме максимално от нея. Обикновено я ограничаваме до образованието. Всъщност метода на повторението е ефективен за запомняне на всяко нещо, било то текст, картина, звук,действие.
Нека разгледаме, практически какво бихме могли да спечелим, ако се ръководим от нея.

Като начало да разгледаме обратния й ефект. Щом нещо като се повтаря се запомня, значи ако не се повтаря ще се забрави. Да започнем с него,  за да разчистим, лошите навици,  натрапчивите мисли и всичко, онова което не харесваме, но продължаваме да повтаряме.

 • Ако сме наранени или мразим, нека простим. Да престанем да се вторачваме в отминали събития, да простим и да останат в миналото и забравата.
 • Ако повтаряме една и съща грешка, да спрем и опитаме нещо ново.
 • Всеки вреден навик, можем постепенно да намалим и изкореним от живота си.
 • Ако си мислим, че сме зле, да спрем да си го мислим и да го повтаряме, вместо това да си кажем, че всичко ще е наред, и не след дълго ще забравим първото и запомним второто.

Разчистили живота си от нещата, които не ни действат благотворно, отваряме място за нови добри навици, за нови чудесни мисли, за нови ползотворни действия.

С какви позитивни мисли и действия ще изпълни живота си всеки избира сам, но да видим някои примери

 • Да се събудя пет минути по рано, преди будилника. Така той няма да ме стресира докато спя най-сладкия си сън, а ще се излежавам пет минути повече. Ако човек се настрои може да се събуди и без часовник.
 • Да започна деня с хубави мисли. Вместо да започна да прелиствам задачи и проблеми в мислите си, нека поздравя деня, себе си, Бог, важното е деня да  започне с поздрав и усмивка.

Добро утро ден! Благодаря ти, че те има!

 • Да направя „някаква гимнастика“. Може просто да се поклатя насам натам и размахам ръце. Колкото и минимална да е „гимнастика“, съвсем скоро ще се  усети положителния  й ефекта  върху тялото и емоциите. Тялото и съзнанието ще запомнят, че по това време е време за гимнастика, и ще поискат повече, защото вече осъзнават, че действа добре.
 • Усмихни се. Съвсем безпричинно. Просто разтегли лицето си в специфичната за усмивка физиономия. И да не ти е до усмивки направи го механично.  Ефекта – лицето ще запомни това състояние. А и е заразително, особено ако се гледаш в огледалото, може и да ти стане смешно, а това вече е истинска усмивка.
 • Да  казвам на близките си „Благодаря“, „Извинявай“, „Обичам те“  при почти незначителни поводи. Те ще са учудени но и ще се почувстват оценени и обичани и навярно ще отвърнат със същото.

Списъкът с прекрасните неща за които сме мечтали и можем да допуснем в живота си и да ги утвърдим с повторението им е безкраен. Целта на тази тема, е да осъзнаем, че е лесно и възможно да го постигнем, просто като повтаряме това, което искаме да присъства в живота ни.

Й. Богомилова©

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!
==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


 1. Найденова says on: 3 септември 2012 at 4:31

  Добро утро :)и дано ви четат повече хора, защото – вярно е, че всичко, което чуем или което видят очите ни остава запечатано някъде в съзнанието ни и това се отразява на мислите и оттам на целия ни живот. В повечето информационни /и не само/ сайтове преобладават мрачни и дори ужасяващи случки, събития и снимки, както и анализи и този смисъл е хубаво, че имаме избор с вашия сайт 🙂 Хубав ден за всички и… живота е прекрасен

Свързани статии:

 1. Омагьосания, повтарящ се „понеделник“ | Измислици - артистични фантазии

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!