ефективност и успех

 

Навиците ни често са пречка  за  високата  производителност на  дейностите в ежедневието. Ако осъзнаем своите навици и ги променим, ще подобрим ефективността на заниманията си. Ето някои навици над които може да се поработи:

 • Твърде много информация.

Живеем в наситено на информация време. Добрата информация е полезна за успехите ни, но покрай нея има твърде много ненужна информация, която отнема от времето ни. Опитайте се да намалите излишната информация до минимум. Проверка на пощата, филтър за спам, ненужни контакти и абонаменти.

 • Прекалено малко информация

Понякога пък се губи време и усилие поради липса на информация. Не се притеснявайте да питате, когато нещо не знаете или да отделите време да проучите. Добрата информация ще ви спести много време и нерви.

 • Контакти само с важните за вас хора

Отделяйки от времето си на другите,  ги оставяте  да контролират ежедневието ви. Времето ви е ограничено, така че не го  пилейте като живеете живота на някой друг. Разбира се, понякога трябва да слушате съветите на другите или да им дадете съвет, но трябва да игнорирате тези, които се опитват да ви манипулират. Има хора, които само търсят при кого да хленчат, като съветите ви никога няма да използват за да подобрят живота си, но непрекъснато  търсят отново и отново вниманието ви и ви занимават с едни и същи неща. Други търсят услуги, трети да ви забъркат в интриги или да ви измамят. Разпознайте и игнорирайте такива личности от живота си. Така ще отворите време за себе си и своите най-близки хора, които наистина се нуждаят от вас, независимо дали си признават.

 • Не оставяй днешната работа за утре

Оставяйки недовършени неща, те започват да черпят от силите ви, като трупат и неудовлетворение във вас. С времето все повече изоставате и ентусиазмът намалява, защото количеството на работата става непосилно много. Преценявайте кои от нещата трябва да се свършат днес и положете усилие да ги свършите. Все пак се придържайте към правилото, обема на дневната работа да е във възможностите ви.

 • Не откривай топлата вода

Не губете време да започвате отначало, използувайте всичко измислено преди вас, като основа върху която да градите. Избирайте прости решения навсякъде, където е възможно.

 • Перфекционизъм, само където е нужен.

Стремеж към съвършенство е хубаво нещо, но понякога отнема прекалено много време и енергия, като в същото време да не води до очакваните резултати. За някои етапи в работата не е нужно нещата да се довеждани до перфекционизъм, защото подлежат на допълнителна преработка на следващите нива. Определете етапите в които само да маркирате нещата, и чак когато вече всеки елемент е на своето място се занимавайте с детайлите.

 • Не си поставяйте непосилно количество задачи

Преценете възможностите си.  Ако поставяте  ежедневно повече задачи, отколкото можете да свършите,  това ще ви разсейва, стресира и дори няма да свършите и  тези, които бихте могли.

 • Не е нужно да вършиш всичко сам

Ако става дума за домашна работа, привлечете членовете на семейството да се включат според възрастта, времето и способностите си в  ежедневните домашни задачи. Ако е служебна работа, вижте дали от ентусиазъм не вземате повече работа от колегите си, където позволява екипна ра си я разпределяйте с тях. Същото важи за всякакви други партньорски взаимоотношения. Където пък нямате партньори, платете на специалист да свърши професионално дадена дейност или пък направете бартер с някой който може да ви помогне,  а вие да направите същото за него в своята област. Човек не може да свърши всичко сам, за някои неща няма достатъчно умения, затова работата в екип е много по ефективна.

 • Не разчитай прекалено на другите

Понякога разчитайки на другите задачите изостават и се трупат. Преценявайте на кого можете да се доверите да свърши нещо. Не разчитайте на хора, които системно не спазват обещания, срокове и въвличат и вас да изоставате със задачите си. В такива случаи е по-ефективно да свършите нещата сами, ако  имате умения за тях.

 • Почивай си

Ако се чувствате уморени, почивайте си. Не спестявайте от  времето за почивка, в противен случай вие ще губите много повече време, ако работите уморени.

 • Премахвай причината, не следствието

Предвиждайте време за диагностика на техниката, на здравето си,  за профилактика и ремонт. Така спестявате време, нерви и пари от аварии и инциденти породени от неизправност.

 • Учи се от грешките си

Научете се да не повтаряте едни и същи грешки. Ако се учите от грешките, които допускате ще напредвате в развитието си и ще бъдете все по-добри във всяка работа.

© utro bg

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!