петък 13Комбинацията : Петък, 13-и е наричан още „черен петък“, от векове буди у суеверните хора страх.
Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки).
Откъде идват суеверията?
Съществуват разни хипотези:

* На Тайната вечеря присъстват общо 13 души — Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.
* Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.
* Според други лошата си слава числото 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували във Валхала, домът на бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-и гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.
* В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.
* В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.
* Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Когато човек очаква да се случи нещо лошо, много вероятно е то да се случи. Векове на ред са зареждали тази дата със страх и отрицателна енергия, от една страна и от друга съответно статистиката се е увеличавала в резултат на тази масова фобия.

Забелязали ли сте, че числото 13 се пада много често в спортната лотария? И в играта на Черен петър, печели този в който е тази карта, защото е най-силна от другите. Защо ли децата, не страдат от фобията 13? Защото възрастните още не са успели да им всеят този страх или пък точно напук на тях.

„Който е слаб и се влияе от другите хора, който няма собствено мислене и не може да взема собствени решения – за него всяка дата ще е фатална – и петък 8-ми, и петък 1-ви, и петък 13-ти и петък 31-ви…
А който не се влияе от чужди приказки, който само се вслушва какво приказват другите, просто за да знае мнението им, но си има собствено мнение, което отстоява, който има способността сам да взема решения и да ги отстоява, без да допуска който и да било да му пречи по какъвто и да е начин – за него, ако ще и всички дни от годината да са петък 13-ти – е без значение, и пак ще успее.
Едните хора са малодушни, слаби, манипулируеми от всички други.
А втория тип хора са силни – те имат собствено мнение, могат да го отстояват, сами избират пътя по който да минат възприемат правилно околния свят, не се подават на внушение, а всички думи и информацията които ги заливат – успяват да я игнорират, или да отсеят нужното и да се възползват от това…
От кои ще бъдете – от малодушните хора, без собствено мнение, или ще бъдете силни, не подаващи се на чуждо влияние – изберете сами“

И ако в петък 13-ти черна котка ти пресече път, кажи си: Я какъв късмет! И нищо чудно, ако това ти донесе късмет.

Човек получава това в което вярва.

Автор:
Й. Богомилова
Борислав

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!