Криворазбрана цивилизация. Прогреса непременно е свързан с улесняването на човешкия живот. Както се казва, компютъра е създаден да решава проблеми, които не би имало, ако нямаше компютри.
Изкуствен интелект. Всяко нещо, което изкуствено нарушава равновесието. Нямало го е и изведнъж се появява от нищото. създава още изкуствени неща и така си прогресира в натрупване на дисхармония.

Човек трябва да е достатъчно осъзнат, да знае че никой не може на сто процента да му свърши работата ей така за нищо. И какво ще прави с това свободно време? Ще твори? Ще се забавлява? Който си го може си го прави така или иначе. Да „да откраднеш време“ за да създадеш, да споделиш, да се изплачеш чрез изкуството радостта и мъката си – по-ценно и сладко е. Безделието ражда скука, а те глупости, затъване н греховни забавления и неименуемо до деградация.
Трудът е полезно нещо, не бива да се отказваме от него изцяло. Откритията не трябва да са хаотични и заради самите открития и експерименти. Не на всяка цена. Сътворени сме по Божие подобие, но не сме богове. Защото нямаме отговорността да контролираме това, което създаваме и най-вече себе си.

Щом искаме да създадем нещо, което след това ще е самостоятелно създание, това няма как да не излезе от контрол. То рано или късно ще поиска да е свободно и дори, понеже е по наше подобие ще поиска да властва над нас, защото ще се смята за по-добро.
Хубава е утопията за мир и любов между нас и изкуствения интелект. Но нашето творение ще е като дете, което се учи от нас. Може да му казваме какво да прави, но то ще копира нашите постъпки. И ако между хората няма мир и любов, какъв пример ще му дадем.

Затова за мен по важна задача е да се пробудим и осъзнаем.
Все още не знаем как ще реагираме към себеподобните, които навярно вече са сред нас- изкуствено създадени хора-клонингите. Все още не знаем как да общуваме между расите, в самите раси, в самите нации, в самите държави, градове, общности, семейства. Един с друг. А с друг вид?
Не може да се спре стремежа да хората да напредват технологично, просто не трябва да се има това за цивилизованост. Докато не мислим със сърцата си ще сме едни диваци.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!