Тайни » Любовта, науката, Общуването, проблясъци

Растенията – интелигентни същества

публикувано от:  на юли 15, 2010 няма коментари
Бои за коса от Agora BBeauty

rose

Свикнали се да не зачитаме за разумни,  безмълвните зелени същества край нас.  Отнасяме се към тях повече, като предмети отколкото към живи същества с оправданието, че не мислели и не чувствали. Само защото не са устроени като нас, не значи че трябва да ги пренебрегваме. Но човешко е  да правим така с всяко непознато нещо.
Растенията имат чувствителна система, сходна с нервна система. Те реагират на светлината, „запомнят“ и предават тази информация от листо на листо, чрез специални клетки, които пренасят  електрохимическите сигнали.  Така всяко растение може да се нарече слънчоглед и може би слънчогледите заради големите си жълти, подобни на слънца пити, са получили това име.
Не е нова информацията, че растенията се хранят  със слънчева светлина. Потока фотони е жизнено важен  за фотосинтезата, както се вижда от самото название на основния хранителен процес при растенията.  Днес учените по-задълбочено и от друг ъгъл разглеждат влиянието на светлината върху растенията, откривайки  една различна интелигентност на тези красиви същества. С възможностите на модерната техника се заснемат невидимите с просто око процеси в растенията, но и едно друго, странно сияние около тях. Като всяко живо същество те имат и аура.  Влизайки в контакт с нея ние се зареждаме по-някакъв начин,  не само като я поемаме при храненето, но и при допир, вдишване на аромат или просто съзерцание на красотата им. Когато поемаме синтетична храна, колкото и калорична, вкусна и добре декорирана да е, тя е лишена от онази зареждаща жизненост на растенията.
Винаги съм усещала растенията като разумни същества и ми е  било съвестно да стъпвам по тревата. За дърветата си мисля,че са фонтани към небесата, до които когато се докосна, се пренасям в друго измерение.
Днес отново се облегнах до грапавата кора на едно дърво.  То сякаш ме повика. Стоях допряла гръб, с затворени очи да го усетя. Да усетя потока, който се обменя между него и мен. Чистия ,безмълвен разговор между две същества.

Няма да се учудя, ако един ден учените открият,че не мозъкът е органът на разума, а сърцето.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!