Летните дрехи  копнеят за зимен сън, а пуловерите се протягат спали дълго… Време е за размяна. За летните се полага една ароматна вана и последно напичане на слънчевите лъчи, преди да влязат в спалните си торби, чистички, сухи, слънчеви, старателно подредени за дългия си сън. Торбите им може да съдържат етикет-списък, кой се крие там. И след месеци на забрава, ще е лесно и достъпно да се намери всяка дрешка. След това пък самите торби се описват къде точно се намират и списъкът се слага примерно на вратата на гардероба … Приключението на пролет ще е вместо ужасяваща битка, вълнуващо търсене по следите и картата-списък.
Трябва обаче и малко да се помисли, дали всяка дреха ще ни е нужна за другото лято. За модните маниаци, някои дрехи ще са вече демоде, за децата сигурно ще има умалели, други просто са овехтели и вече не стават, а четвърти така и не бяха облечени и това лято и сигурно и следващото ще е така, защото няма с какво да се комбинират, неудобни са, не си стоят добре или по друга причина. Трябва решителност за да се откъснат от сърцето ни.
След като сме ги отделили с мъка, трябва да решим какво ще ги правим. Ако са от специални тъкани и могат да се използват за някакво ръкоделие, се изрязва използваемата част и се слага при материалите. Ако са напълно здрави дрехи, които могат да послужат на други хора, се дават на тези които биха им се зарадвали. Най-изхабените отиват за парцали, особено памучните са безценни за много дейности в домакинството. Подреждат се в торби и се слагат на достъпно място. Дрехите, които ще оставите до боклука, нека са старателно сгънати и по възможност в прозрачни торби, добре завързани. Нека който ги взема му е приятно да направи това и да са истински подарък за него, поднесени по вежлив начин.

Хубаво е и преди големия зимен мързел всичко да се почисти  и подреди.  Слънчевото есенно време, позволява прозорците да са широко разтворени, докато се слага край на властването на прахоляците.  Одеяла, покривки, килими  ще трябва с потупване да се разделят с тях.

След това минаване с влажна кърпа навсякъде, ще премахне останалия прах.
Освен дрехите има и доста вещи, които се ползват в топлото време. И за тях по същия начин трябва да се намери място за зимния сън. А вещите за студеното време да излязат „на светло“. Такова голямо чистене може да е невъзможно да се направи за един ден. Ето ви малък организационен помощник в това отношение.
Вече можете да се насладите на прекрасния си есенен дом. Почистването и подреждането ще донесе не само практична полза, но и хармония от освобождаването, отваряща място новото да навлезе по най-прекрасния начин в живота ви.

©Октомври 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 451 пъти