Мнозина мислят, че истинското капучино е кафе с мляко, но всъщност за направата на истинското капучино освен това са необходими любов, страст и специална техника от страна на приготвящия.

Оригиналната рецепта за приготвянето се пази в Националния институт за еспресо в Милано. С помощта на десетки тестове той е изготвил каталог от железни правила, без спазване направата на капучино е невъзможна. А през 1999 в Института е регламентирано и приготвянето на кафето.

Капучиното в Италия представлява кафе и млечна пяна, която е толкова плътна, че и до последната глъдка кафе, пяната не спада и остава в чашата. При направата й не трябва да има нито мехурчета или дупчици в сместа. За това млякото не се оставя да заври. То трябва „да бухне“, докато е студено, в стоманен съд, голям точно колкото количеството капучино, което ще бъде приготвено. Ако е за една чаша, то и съдът трябва да побира точно толкова течност. Температурата за приготвянето на млякото не трябва да надвишава 55-65 градуса. От значение за капучиното е и формата на чашата. Тя трябва да е класическа и да е подходяща за нежната прегръдка между млякото и кафето, в чашата винаги се слага първо кафето, а след това и млякото.

Освен това интересно е, че в Италия кафето се приготвя по 10 различни начина:

1. Еспресо, което е най-предпочитано;

2. Дълго;

3. Петнисто или още макиато, при което се прибавя топло или студено мляко към кафето, за да се премахне горчивия му вкус;

4. Подправено с коняк или алкохолната напитка ДСамбука“;

5. Без кофеин, което не е съвсем лишено от кофеин, а просто съдържа по-малко кофеин;

6. Марокино – сервира се в стъклена чашка с капната млечна пяна отгоре и поръсено с какао.

7. Ечемичено кафе – придобива се от печен и смлян ечемик, и не съдържа кофеин;

8. Шекерато, много предпочитано през лятото, защото при направата му се използва и лед;

9. Капучино, което се пие най-вече със сутрешната закуска;

10. Разтворимо, което се избягва от познавачите на кафето в Италия.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 554 пъти