Здравословни храни през лятото
Здравословни храни през лятото на нашата трапеза. От голямо значение за комфорта ни в жегите е начина ни на хранене. Тежките храни се отразяват неблагоприятно върху поносимостта ни към жегата, способността да се охлажда тялото, кръвното налягане, и всички други процеси в тялото. Поемайки здравословни храни, първо на стомаха ще е по-леко, пикантните и солени храни повишават апетита и така количеството на консумирани храни, освен това имат нужда от повече течности за да бъдат усвоени. Могат да доведат до обезводняване, високо кръвно, затруднено дишане, лошо храносмилане и други. Плодовете и зеленчуците са най-подходящата храна през лятото. Съдържат необходимите фибри, витамини, минерали, сочни и приятни на вкус, леки за усвояване. Все пак организма се нуждае от мазнини, но от „добрите мазнини“. Лъжица зехтин в салатата, 50 гр ядки, не тлъста риба и пиле, ниско маслени сирене и мляко, две – три яйца на седмица и малко „добрите“ въглехидрати ще донесат на организма необходимите хранителни вещества.
Тежките, тлъсти и пикантни меса, сандвичи, алкохол, газирани и енергийни напитки трудно се усвояват от организма, увеличават температурата, повишават нуждата от количество течности и като цяло натоварват организма.
Лятото е чудесен сезон за разтоварване. Все пак не трябва да се променя драстично начина на хранене или пък да се провеждат изтощителни диети, просто трябва да се насочим здравословни храни. Умереното и балансирано хранене е достатъчно за да бъдем здрави и в добра форма.
Й. Богомилова
Статията е прочетена 520 пъти
Аз съм превърженик по скоро на втория вариант,с много мазна храна и прелично количество алкохол