На 5 и 6 ноември 2011 г. (от 10:30 часа и през двата дни) град Варна е домакин на ІІ държавно първенство по Муай тай. Негов патрон е почетният консул на Кралство Тайланд за България Виктор Меламед. Всички участници се състезават за неговата купа, а домакин на Държавното първенство е Спортен клуб „Аргус“ – град Варна. Специални гости на събитието са и г-жа Калина Попстефанова, директор на общинска дирекция „Младежки дейности и спорт“ във Варна, г-н Боян Колев – председател на Българска конфедерация по кик бокс и муай тай и г-н Георги Георгиев, който освен, че е съдия по Муай тай е и управител на Националната спортна база „Спорт Палас” – Варна.

Още в античността се казва, че „Основната ни грижа трябва да е за душата и за тялото, което е подчинено на душата“, а Муай тай възпитава именно на отговорност, дисциплинираност и самоконтрол. Повече за самият спорт и Тайланд ни разказа Виктор Меламед – почетен консул на Кралство Тайланд за България:

Тайланд се нарича още „Страната на усмивките”, а едновременно с това този спорт изглежда опасен, каква е връзката му с Тайланд?

  • Всъщност Муай тай е преди всичко философия, а след това и спорт. Преди началото на рундовете има един ритуал, който в случая е много съкратен, но когато се е зародил муай тай, той е бил едно философско учение, което е карало човек да се самоконтролира и да се защитава, когато се е налагало. След това муай тай се е развил и като спорт, но това по никакъв начин не противоречи на духа и традициите на Тайланд, защото дори да изглежда много диво и страшно всъщност енергията, която се изразходва в този спорт е така преценена, че в никакъв случай да не наранява и да не убива. Смисълът на този спорт е именно човек да изразходва своята енергия, да я канализира и да я владее. В последствие сме го усъвременили в спорт, в който младите хора по-добре да изразходват своята енергия на ринга, от колкото в училища, клубове и други места, които не са за предпочитане. Муай тай е много популярен спорт в Тайланд и там се практикува навсякъде – и момчета, и момичета много го обичат. Това е спорт, който в Тайланд се практикува както от деца, така и от възрастни. Състезателната дейност на един състезател у нас е над 30-35 години, а състезателите след време обикновено стават треньори. Съвсем различно е в Тайланд – там съм виждал хора, които са на над 50 години и продължават да излизат на ринга, продължават да са активни и да поддържат гъвкаво тялото и ума си. Муай тай е една от връзките на Тайланд с останалия свят. Тайландците успяха да го направят толкова популярен и той вече се практикува почти на всякъде.

Какво учи муай тай хората?

  • Преди всичко учи на самоконтрол, на възможност човек да преценява много добре ситуацията и да намира слабото място на противника, но така, че по никакъв начин да не наранява жестоко. Той е възможност да докажеш себе си, благодарение на това, че владееш своята енергия и благодарение на това, че имаш определена сила, която си успял да канализираш.

Означава ли това, че спортът заема много важно място в Тайланд?

  • Да, много важно място заема. Тайландците са много слаби, гъвкави и жилави хора, тъй като и природата е такава при тях, движат се много, имат много енергия и спортуването е начин на живот при тях. Тъй като са морска държава – плуват изключително много, всички бойни изкуства, които се практикуват на изток, се практикуват и при тях, но Муай тай е този, който ги отличава от другите азиатски държави.

Според вас какво бихме могли да научим в България от Тайланд?

  • Аз винаги казва, че между България и Тайланд има много общо в манталитета им – и българите, и тайландците са гостоприемни. Кризата в България може би малко свали усмивките от лицата на хората, но и българите сме много усмихнати хора и обичаме да се веселим, както и тайландците. Това, което може би на нас ни липсва е отношението към живота. Тайландците обичат живота, живеят на пълни обороти, черпят от него с пълни шепи. Българите трябва да се поучим малко от тях – да сме по-отдадени на хубавото около нас, да сме по-прецизни към обслужването. Тайланд печели от това, че хората се държат като истински домакини – те се раздават, за да може на чужденеца да му е приятно, че е отишъл там.

А повече за себе си и за самото държавно първенство по Муай тай разказа г-н Боян Колев – председател на Българска конфедерация по кик бокс и Муай тай:

От колко години работите в областта на спорта?

  • Аз съм играл волейбол до 1985 г. в елитните групи, след това започнахме да въвеждаме кик бокса в България.

От кога се организират състезания по Муай тай в България?

  • Състезанието се организира за втора поредна година във Варна, а иначе от 6 години организираме събития, свързани със спорта муай тай. Приобщихме го, тъй като клубове, които се занимават с кик бокс, започнаха да развиват и муай тай. Провеждали сме държавни първенства по муай тай в Бургас, Пловдив, Варна. Най-високият форум – Световното първенство по муай тай го проведохме в град Бургас през 2008 г. Същата година във Варна проведохме и Европейско първенство по кик бокс.

Според вас какъв трябва да е човекът, който се състезава в този спорт?

  • Дисциплиниран и отговорен – все качества, които искаме да възпитаваме в нашите деца. Освен тези качества, човек трябва да има и смело сърце.

Как си представяте развитието на Муай тай след още няколко години в България?

  • Ние имаме програма – 10 годишна, с която съобразяваме всички действия на Конфедерацията. В програма боксът е малко по-напред, защото с него се занимаваме по-отдавна, има го и като дисциплина в спортните училища. Предстои до 2-3 години и муай тай да бъде въведен като дисциплина в спортните училища.

Статия: К. Герчева, Ноември 2011

Снимки: Кръстьо Кръстев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 405 пъти