Св. Данаил
Св. Данаил

Православната църква чества деня на Св. Данаил на 17 декември. Тогава имени дни имат Данаил, Даниел, Даниела.

Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил. Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството. Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания. Историята гласи, че св. Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.

Жените, които имат малки деца или чакат дете, празнуват на този ден. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки и бременните жени ги раздават на познати, за да могат лесно да добият рожбата си.

Денят на Св. Данаил е свързан с Анино зачатие (9 декември). Празниците се възприемат като преходни дни и са свързани с новото начало и подготовката за него. Имен ден празнуват Данаил, Даниел, Даниела, Данко.

Честит празник!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==