Олга Александровна Ладиженская. Снимка: Уикипедия
Олга Александровна Ладиженская. Снимка: Уикипедия

Родената в град Кологрив Олга Ладиженская е съветска и руска математичка. Тя е родена на днешния ден – 07 март 1922 г. Тя е позната в математичския свят със своите трудове върху частните диференциални уравнения, като набляга на 19-я проблем на Хилберт, както и върху флуидната динамика. Сред постиженията и е и това, че първа предоставя строги доказателства за конвергенцията между метода на крайната разлика и Уравненията на Навие-Стокс. Получава Златния медал Ломоносов през 2002 г.

Имала е късмет да се роди в семейството на учител по математика. Баща на Олга Ладиженская успява да я увлече в математическия свят, интерес, който тя не губи до края на живота си. Но още дете, тя губи баща си, който е обвинен и арестуван от НКВД през октомври 1937 г. Малко след това той е убит. Успява да завърши гимназия, но заради миналото на баща си, и е отказано да учи в Ленинградския университет. Дядо и също има нелека съдба. Дядо и, Н. Й. Ладиженски, който е главен директор на завода „Ижстал“, умира в лагер, репресиран. Съдбатя на дядо и е разказана от Александър Солженицин в романа му „Архипелаг Гулаг”, а тя самата е спомената в списъка на 257-те свидетели в книгата.

След като Сталин умира, през 1953 г. тя предоставя своя докторат и получава степен, която фактически по-рано си е изкарала. Преподава в Ленинградския университет и Института Стеклов. Вярна е на своята страна и решава да остане в Съветския съюз, а след разпадането му и в Русия.

От 1955 . до своята смърт Олга Ладиженская е професор в катедрата по висша математика и математическа физика във физическия факултет на Ленинградския университет. Освен това води семинара „Нелинейни крайни задачи“ и чете специалния курс „Теория на крайните задачи“. През 1958 г. е в списъка за награда на Филдсов медал, но се разминава с него, а наградата е дадена на Рене Том и Клаус Рот.

Завежда от 1962 г. лабораторията по математическа физика към ПОМИ на РАН. Член-кореспондент е на Академията на науките на СССР от 29 декември 1981 г. Академик на АН на СССР от 15 декември 1990 г. Взема участие в математическото общество на Санкт Петербург и е негов президент от 1990 г. до 1998 г. Олга Ладиженская е уважавана в научните среди и е почетен доктор на Бонския университет, почетен член на математическото общество на Санкт Петербург, чуждестранен член на Немската академия за естествени науки Леополдина, член на Националната академия деи Линчеи в Италия и също така е и чуждестранен член на Американската академия за науките и изкуствата в Бостън.

Има написани 6 монографии и повече от 250 работи.

Олга Александровна Ладиженская отбелязана в Гугъл
Олга Александровна Ладиженская отбелязана в Гугъл

Даже интернет търсачката Гугъл отбелязва днешния ден на Олга Ладиженская. Тя е заменила логото си, за да отбележи нейните постиженията. А безспорно, Олга Александровна Ладиженская е силна жена, щом успява да устои на репресиите, да остане в своята държава и да продължи да се занимава с това, което обича – математиката.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==