Фридлиб Фердинанд Рунге
Фридлиб Фердинанд Рунге

Фридлиб Фердинанд Рунге (на немски: Friedlieb Ferdinand Runge), понякога наричан „Фридрих“, е германски аналитичен химик и природоизпитател.

Роденият на 8 февруари 1794 година в Хамбург-Билвердер, Германия, Фридлиб Рунге е третото дете на пастора Йохан Герхард Рунге. Тъй като семейството на германеца имало финансови проблеми, младият Рунге можел да посещава само начално училище, но това не го спряло от малък да извършва химическите си експерименти. Така успял да идентифицира ефектите на екстракта беладона (лудо биле).

Докато експериментирал с беладоната, Фридлиб Фердинанд Рунге съвсем неволно впръсква капка екстракт от растението в окото си, след което внимателно анализира ефекта му върху разширяването на зеницата. Десетилетие по-късно в университета в Йена, химикът е поканен да възпроизведе отново този ефект в демонстрация, на която става свидетел германския писател, хуманист, драматург и философ Йохан Волфганг фон Гьоте. Останал впечатлен от талантливия химик, Гьоте му дава плик със зърна от необичаен вид кафе. След подробен анализ на зърната, Рунге успешно изолира активната съставка на кофеина такъв, какъвто го познаваме днес.

Освен това, германският химик е сред първите учени, които са извършили лабораторни тестове с хинина, днес използван като средство срещу малария и е посочван като основател на т.нар. „хартиена хроматография“.

Но да се върнем на ранните години на германеца. През 1810,  Рунге става чирак на аптекар в Любек. Тази си дейност продължава до 1816 година. Същата година започва да следва в Берлинския университет, а до 1822 минава и през университетите в Гьотинген и Йена – в Гьотинген учи  медицина, а в Йена химия. През 1819 получава докторската си титла, а през 1822 става доктор по психология в Берлин. 4 години по-късно, Рунге се изживява като частен преподавател, а през 1828 става професор по химия в град Вроцлав. Работата на Фридлиб Фердинанд Рунге става известна сред кръга на химиците. Някои от най-важните му постижения са изолирането и характеризирането на много субстанции от каменни катранени въглища, като най-важната от тях е анилинът, който е основа на най-големият химически концерн в света BASF („Badische Anilin und Soda-Fabrik“).

Сред важните субстанции, които той описва, са и: фенол, тимол, пирол, хинолин и алкалоидите атропин, които са основните градивни елементи за огромно количество продукти в химическата промишленост през втората половина на 19 век. Например при смесването на анилин с кислород, киселини или основи се образуват червени багрила. Така за пръв път, Рунге е успял да произведе катранени бои, които въпреки, че по онова време не са имали особено икономическо значение, в бъдеще ще получат широк отзвук.

На 25 март 1867 година, Фридлиб Фердинанд Рунге умира  в Ораниенбург, Германия в бедност след като през 1852 г. е уволнен от негодуващ мениджър от химическата компания, в която работи.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==