Вярва се, че от 20 декември – денят, когато се отбелязва паметта на св. Игнатий БогоносецИгнажден, започва Новата година и Коледните празници. Тази представа определя съдържанието и смисъла на игнажденската празнична обредност. В Източна България на този ден е първата Кадена вечеря. Трапезата е изцяло постна. Върху хляба и житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща, орехите се запазват за останалите кадени вечери.

Най-характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта се гадае за бъдещето през годината – за здравето, плодородието, имането. Полазникът (полезник, полязник, споходник) може да бъде чужд или свой човек. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома, главно в стопанството. В по-далечно минало, когато още са съществували задругите, за полазник е поканвано лице, чийто полаз е изпитан от по-предни години. Този полазник е посрещнат тържествено и му е слагана трапеза.

Домашният полазник (лицето, което сутринта излезе най-напред от къщи на двора) внася трески от дръвника, слага ги на огъня и пожелава: „Колко искри, толкова яренца (агънца, теленца, кончета…)“. Някои произнасят животински звуци или мамения. В много села влезлият полазник най-напред сяда върху треските или сламата, които е внесъл, поседява известно време върху тях, за да мътят добре през годината квачките. За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове – за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна.

Някъде смятат, че има и животни с добър и лош полаз. На някой места пекат царевични зърна, като гадаят по тях; ако пуканките са повече, повече женски пилета, агнета и пр. ще се добият през годината.

Жени, които не са се отродили, на този ден спазват забраната да не работят, за да бъде леко раждането им.

За предпазване от магьосничество, които обират чуждото благополучие, преди изгрев жените измитат комините и изхвърлят саждите заедно с метлата, посипват от каденото жито и пепел около къщата, правят три кръстни знака с тестото от колаците върху греда от тавана. За лек и магия започва извършването на обряда Вардене квас.

Изготви за Вас
Борислав

Прочетете още за Игнажден


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==