На 8 юли по стар стил честваме паметта на светите Петър и Феврония Муромски чудотворци. Това са истинските християнски светци, покровители на любовта и брака в противовес на католическия празник „св. Валентин”.
В Православния свят обаче има чудни покровители на истинската любов, скрепявана с връзките на брака и освещавана от Самия Бог в тайнството Свето Венчание. Православните светци и нейни покровители са светите Петър и Феврония. И понеже за любовта са нужни двама, Православната църква е приела, че именно двойка в лицето на Муромските чудотворци може да бъде истинският символ на любовта между мъжа и жената.

Житието им е толкова красиво, че прилича на чудна приказка.

Двамата живяли в края на 12 и началото на 13 век в град Муром, Русия. Той бил княз – втори син на Муромския владетел Юрий Владимирович, а тя – бедна селска девойка, дъщеря на медар, прехранващ семейството си със събиране на горски мед от хралупите на дърветата.
Случило се, че княз Петър заболял и във видение му било открито, че единствената, която може да го изцели е Феврония от село Ласково в Рязан. Князът отишъл при нея и й обещал, че ако го излекува, ще я вземе за жена понеже тя му се видяла благочестива, мъдра и добра. С молитва и билки Феврония изцелила Петър, който обаче като оздравял, се отметнал от обещанието си да се оженят и си тръгнал. Но преди още да се прибере у дома наново заболял. Този път с разкаяние се върнал при Феврония, която отново го изцелила. Тогава князът спазил обещанието си и се оженил за нея, като направил Феврония княгиня на Муром. Ала любовта им трябвало да премине през немалко изпитания.
Гордите боляри не искали да ги управлява обикновено момиче и поискали князът да я напусне. За да остане с жената, която обича, княз Петър предпочел да се откаже от престола и двамата с Феврония напуснали града с лодка по река Ока. Скоро след това Божият гняв сполетял Муром и народът настоял изгоненото семейство да бъде върнато обратно. Двамата управлявали мъдро и се прославили със своето благочестие, любов и милосърдие към поданиците си.
Когато остаряли приели монашество – княз Петър с името Давид, а княгиня Феврония – с името Евфросиния. Те продължавали много да се обичат и молели Бог да ги прибере в един ден, защото не искали да се разделят в смъртта и във вечния живот. Така и станало. Умрeли в един и същи ден, в един и същи час.

Когато трябвало да ги погребат, понеже били монаси, не подобавало да са в общия гроб, който преди това сами си били приготвили. Феврония положили в ковчег в нейния манастир, приготвяйки я за погребение на другия ден. И Петър положили в ковчег в неговия манастир, за да го погребат на другия ден, пренебрегвайки изричното желание и на двамата да бъдат погребани заедно. На другия ден намерили ковчезите празни, а двете тела лежали заедно в общия им гроб. Но както при живота, така и при смъртта хората пак се опитали да ги разделят, полагайки ги в отделни ковчези. На сутринта обаче пак ги намерили в общия им гроб. Тогава разбрали, че Божията воля наистина е да си останат в един гроб и дори в смъртта да бъдат заедно, затова ги погребали така.
Едно от многобройните съвременни чудеса на светите Петър и Феврония

Днес нетленните мощи на светите Петър и Феврония се намират в Свято-Троицкия девически манастир в гр. Муром. Тъй като са покровители на брака, любовта и семейното щастие, много млади хора отиват при тях с молба да им помогнат в задомяването.

Сегашната игумения на манастира – матушка Иоасафа разказва следното чудо: в манастира често идвало едно момиче да се моли на Муромските чудотворци да си намери съпруг. По същото време на поклонение идвал един скромен младеж, който също си търсел подходяща девойка, молейки се горещо пред раката с мощите на светиите. Случило се веднъж, че момичето пак било в манастира, но окъсняло, а трябвало да хваща влака за родния си град. По това време там се оказало и момчето. Свечерявало се, а девойката трябвало да бърза за гарата, затова сестрите от манастира помолили младежа да придружи момичето до гарата, за да не й се случи нещо лошо по пътя. На следната година двамата дошли заедно в манастира като семейство. Оказало се, че всъщност били от един и същи град – Сочи, живеели на една и съща улица в домове, близки един до друг, без обаче до този момент да се познават. И трябвало и двамата, всеки поотделно, да отидат при светите Петър и Феврония, за да се намерят един друг на толкова километри от родния град! Така по молитвите на Муромските чудотворци младите хора се запознали в манастира, харесали се, обикнали се и се оженили, а после дошли заедно на поклонение, за да благодарят на светиите и разкажат за чудото на своето запознанство и щастливо задомяване.

И до днес светите Петър и Феврония помагат на всички, които се обръщат към тях с молитва. Бързи помощници са за възстановяване на разрушени бракове, за намиране на половинка в живота, за щастлив и пълен с любов семеен живот. Сестрите в манастира разказват, че при нетленните мощи на светиите на 8 юли, когато по стар стил е техният празник, се стичат хора от всички краища на земята – дори от Америка и Австралия. И на всички, които с вяра се обръщат към тях, светиите помагат и милостиво даряват своето благословение за щастие и любов в семейния живот.

8 юли – Ден на семейството, любовта и верността

В 2008 г. в Русия отново бе възстановен древният празник, в който се празнувал Денят на семейството, любовта и верността. На този ден православните почитали в продължение на 780 години светите Петър и Феврония – покровителите на семейното щастие, любовта и верността. Тъй като празникът на Муромските чудотворци винаги се пада в рамките на Петровия пост (стар стил) по традиция и от древност съществува прекрасният старинен обичай – на 8 юли младите да се сгодяват, понеже през пост не се разрешава венчание. Затова по идея на муромските жители тази древна традиция отново беше възродена, като 8 юли стана всенароден ден на любовта и семейното щастие.

Светите Петър и Феврония помогнали на много вярващи да намерят истинската любов, да създадат семейство и да го съхранят, дарували деца на бездетни двойки. В техния манастир има книга, в която се записват множеството чудеса, извършвани и днес от светите князе.

Новият празник широко се отбелязва в цяла Русия, а празничните мероприятия се излъчват по централните руски телевизионни канали. Празникът на светите Петър и Феврония непрекъснато набира все повече и повече почитатели и вярващите се надяват 8 юли да измести католическия 14 февруари и да се утвърди като истинският Ден, когато православните по света честват любовта, семейното щастие и верността с благословението и по примера на православната семейна двойка – светите благоверни княз Петър и княгиня Феврония в монашество Давид и Евфросиния, Муромски чудотворци.
budiveren.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==