В петък са се случили редица фатални неща. На този ден е разпнат Исус Христос; Каин убива брат си Авел; тогава настъпва потопът, при който Ной спасява себе си и по една двойка от всички земни твари.  Не, че може да се докаже, но хората са склонни да вярват, че е така.

Според нумерологията числото 13 е в неизгодна позиция след 12, което е хармонично число:12 месеца в годината, 12 зодиакални знаци, 12 са боговете на Олимп, 12 са апостолите на Исус и т.н.

За начало на  фаталната комбинация петък и 13 се счита 13 октомври 1307 година. На тази дата по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари на този орден. Подложени на ужасни мъчения, те правят самопризнания по обвиненията в ерес, и други престъпления. Стотици са изгорените на кладата и екзекутирани по друг начин. От този момент нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Друга легенда свърана с  злощастното число, идва от северния свят. Дванадесет били боговете, събрани във Валхала (според древните скандинавски митологии – царството на убитите) на празнично пиршество. Неканен дошъл Богът на разрушението – Локи. С лукавство и измама той подлъгал Бога на зимата – Ход, който бил сляп, и го накарал да убие собствения си брат, обичания от всички син на висшия Бог – Один. оттам идва поверието, че ако на вечеря присъстват 13 човека , това ще доведе до голямо нещастие. Същото вярване заляга по-късно и в християнската религия. Някой смятат, че идеята за тайната вечеря е взаимствана от легендата за нордическите богове. На нея присъстват Христос и дванедесетте апостоли, един от които по-късно предава Учителя и го обрича на смърт. Не случайно Юда е наричан “тринадесетият присъстващ”.

И от съвремието ни:

– 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж, някой летища пропускат 13 писта, а един от най-скъпоплатените спортове – формула 1 се лишава от болид с номер 13

– В италианския град Флоренция местните хора избягват да номерират къщите по улиците с числото 13. След 12 идва 12А, което според тях е доста по-нестресиращо.

– Имената на най-известните серийни убийци са съставени от тринадесет букви – Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Чарлз Менсън (Charles Manson), Теодор Бънди (Theodore Bundy) и др.

Ако се страхувате от тази дата, ето малко съвети:

– Ако видите черна котка, пресечете й пътя, тя да му мисли.
– Ако все пак тя ви изпревари, завъртете се около оста си 3 пъти.
– Пазете се от огледала и особено от счупвания…
– Внимавайте да не се подхлъзнете, спънете или блъснете в нещо .
– Избягвайте преминаването под стълби
– Не гледайте непознати  в очите.
– Не минавайте под балкони, особено такива със саксии по тях.
– Внимавайте с с домакински уреди, ножове, игли, чукове и т.н.
– Ако живеете на 13-ия етаж, за ваше спокойствие пренощувайте на друго място.
– Най-важното… Не се страхувайте от този ден, защото страхът предизвиква повечето от инцидентите, а суеверието търси символика в това.

Човек така или иначе трябва да бъде внимателен с по-горните, както и много други неща, но без да изпада в параноя.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==