Ден на Земята
Ден на Земята

Днес е Ден на Земята. Датата 22 април е избрана за Ден на Земята, защото на тази дата през 1970 г. се отбелязва за първи път в САЩ и Канада. В последствие инициативата Ден на Земята се превръща в най-голямата в цял свят, отбелязвана от повече от половин милиард човека.

Тогава, на 22 април 1970 г. милиони американци от САЩ и Канада участват в демонстрация, настоявайки държавници, бизнессреди, политици да включат в своите ангажименти и опазването на околната среда. А защо е избран точно този ден? Защото това е рожденната дата на Дж. Стърлинг Мортън. През 40-те години на XIX век Мортън се заселва със семейството си в Небраска. Прерията била изключително незалесена, дърветата се срещали рядко и по негово предложение жителите на щата отделят един ден в годината в който се грижат за залесяването на природата.

Отбелязването на Денят на Земята през 1970 г. е организирано от Хейлърд Нелсън – сенатор от щата Уисконсин и Денис Хейес – изявен студентски лидер. В тази проява включилите се милиони американци успяват да променят мисленето на политиците и бизнесмените и още същата година се приема закон за чистотата на въздуха, а следващата година – Агенция за опазване на околната среда.

А къде е България в тази инициатива? Страната ни е една от първите, присъединили се от 1990 г. към инициативата Ден на Земята. Благовест Сендов представя България в Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята. Клетвата в името на Земята е подписана от президента на Република България Желю Желев на 22 април 1992 г. А в Декларацията за пълномощие за живот на Земята се подписват повече от 30 хиляди български деца. Самата декларация е връчена 2 месеца по-късно – през юни 1992 г. , когато в Рио де Жанейро се провежда Конференцията на ООН за околната среда и развитието.

Но това са само факти. История. А какво правим ние? Чуваме тези неща всяка година, когато се отбелязва тази инициатива – Ден на Земята, интересуваме се къде се крие началото и. Но по-важно е дали сме се присъединили към нея или не. Дали го правим защото и другите го правят и ние да сме с колектива или просто наистина сме загрижени за природата? В единия случай всичко е показност, а в другия – не чакаме да дойде „специалния“ ден, да има инициативи а сами, всекидневно се грижим за Нашият дом – Земята. Знаем какво трябва да правим, сами виждаме какво е около нас – но понякога го подминаваме. Което е още по-тъжно – подминаваме подхвърлената от нас хартийка или бутилка, която е паднала до кошчето, а не се спираме за секунда да я вдигнем от земята. Подминаваме хвърления от терасата боклук, правейки се, че не го забелязваме, че не е от нас… Примери много…Няма защо да ги търсим – те са ежедневие. Отделете малко време и се огледайте – колко хора почистват пред домовете, колко хора поддържат мястото около своя дом чисто и спретнато? Има и добри примери, но сигурно ще се изненадате колко нечисто може да бъде. Защо трябва да цапаме, да замърсяваме цяла година, и после да се опитаме за 1 ден да изчистим природата? Това не е ли лицемерие?

Нека бъдем съзнателни и не само на този ден, но и през цялото време се грижим за мястото в което живеем – Земята. Защото тя е нашият дом. Взели сме я на заем, и трябва да я опазим, за нашите деца.

Вижте повече за Историята за Деня на Земята
Ако желаете, може да дадете и Еко пример

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==