На 20 юли се почита Свети Пророк Илия. Неговият образ препраща към едно древно предание, според което в далечни времена, когато юнаците си поделяли небето, на Св. Илия се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина и небето във височина. Затова той ходел по небето, събирал тъмните облаци и мъглите и ги заключвал в Черното море. От него зависело дали хората ще се радват на хубаво време през лятото и обилна реколта през есента, или на страшни градушки и силни гръмотевици. Затова, за да не гневят св.Илия, през този ден никой не започвал никаква работа. Жените приготвяли пити, които раздавали в негова чест при църква или параклис, носещи името на Св. Илия. По стар обичай мъжете колят курбан, за да омилостивят покровителя на летните дъждове, гръмотевици и светкавици.

Именици са всички, които носят имената Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило, Лилчо, Личо, Лиля, Лино, Лильо. Илия от еврейски означава сила Божия; от гръцки означава слънце, светлина, божественост. Честит имен ден на всички именници! Носете имената си с много слънчеви усмивки и светлина, и обич в сърцето!

Но освен именниците, празник на тази дата имат и пивоварите. 20 юли е официално обявен за професионален празник на пивоварите с решение на Съюза на пивоварите в България през 1996 година. Чества се в Деня на Свети Илия поради това, че кръстителят на Съюза – агатоникийски епископ Наум, избира този светец за покровител на пивоварите. Наздраве от целия екип на Утро!

К. Герчева, Юли 2011

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==