15-ти декември е обявен за Международен ден на чая. Празникът се отбелязва от 2005 г. насам, като цели да привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството, търговията и популяризирането на чая.
Изборът на датата не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия“, а на 16 декември 1773 г. в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.
В различните страни чаят се консумира по-различни начини:

  • В Индия чаят се пие с мляко. Освен това към него се добавят и различни подправки като джинджифил, канела или карамфил;
  • В Шри Ланка предпочитат ароматизирания чай. Обикновено изборът е между вкус на шоколад, манго, вишна, малина или ягода;
  • В Тибет добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно;
  • В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво;
  • В Монголия се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина;
  • В Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае 3 г., като момичето получава различни майсторски степени;
  • В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Към готовата напитка добавят мед, плодово сладко или захар.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==