Трифон Зарезан  е български народен празник отбелязван  в чест на свети Трифон. На Трифон Зарезан празнуват  лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по григорианския календар) или на 1 февруари (по новоюлианския календар). Други наименования на празника Трифон Зарезан са: Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Трифон ЗарезанТрифон Зарезан

Ето как празнуват Трифон Зарезан...  В нова изтъкана от вълна торба  се слага пита, сготвена кокошка  и бъклица с вино и мъжа се отправя към лозето. Там събралите се мъже се прекръстват,  отрязват  по три пръчки от лозите. След това отново се прекръстват и поливат лозите с вино. Това е ритуала наречен „зарязване“. След това  мъжете  избират „царя на лозята“, окичват го с венци от лозови пръчки, един на главата и един през раменете. Качват го  на колесар и с музика се връщат в селището. Там спират пред всяка къща, домакините  изнасят в бели котлета вино  и дават на царя, след което  и свитата му се почерпва. Останалото вино от котлето се плисва върху царя и се благославя:

„Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“

Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне  дома си, царят се преоблича с нови дрехи и, слага пак венците, сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар обикновено  се избира заможен човек. Празнува се още два дни, наречени  „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци.

В Деня на лозаря, честит ден на всички лозари, кръчмари, градинари,  хора носещи името Трифон и всички които почитат виното. Честит Трифон Зарезан!

 

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==