Да победим летните жеги с освежаваща напитка – от сладки и кисели до пикантни, тези класически напитки – коктейлите – са един от начините да утолите жаждата си през горещите летни дни.

Първите коктейли сигурно са били измислени още в праисторията, но за съжаление конкретни рецепти от този период не можем да ви предложим. Повечето оригинални рецепти датират от времето на сухия режим в САЩ. Тази екзотична смес от опианяващи напитки сигурно е била създадена със специална мисия – да привлича музите на любовта. Дори приготвянето на коктейлите е зрелищен спектакъл, способен да те очарова и омае. В неповторимият омагьосващ ефект на рецептите се кълнат дори титан на словото като писателят Ърнест Хемингуей, артистични гении като Пабло Пикасо, кинолегенди като Орсън Уелс и още много други знайни и незнайни почитатели на тези завладяващи напитки.

Нека да си приготвим някои от тези изкушения:

Бананово – млечен шейк:

1/2 банан
200 мл студено мляко
1 топка ванилов сладолед
1 с.л. мед

Съставките се смесват в блендер и се сервират в голяма чаша.

Тропически коктейл:

30 мл ментов сироп
студено прясно мляко
резенче портокал
1 мараскино черешка

Сиропът се сипва в лонгдринк чаша и се долива мляко. Сервира се с кубче лед и бъркалка, гарнира се с портокал и черешка.

Бижу:

20 мл зелен шартрьоз
20 мл джин
20 мл сух вермут

Съставките се разбъркват добре в смесителна чаша с лед и се прецеждат. Сервира се в охладена коктейлна чаша.

Дайкири:

Класическата рецепта е на американеца Дженингс Кокс, живял преди век в едноименното кубинско градче. Една вечер инженерът вдигнал купон, но му свършил джинът и останал само евтин ром. Отчаян, домакинът се скрил в градината и вперил поглед в узрелите лимони. Накрая го осенила идеята за питие, увековечено в литературата от Ърнест Хемингуей.

50 мл бял ром
30 мл лимонов сок
20 мл захарен сироп
лед

Съставките се смесват в шейкър с кубчета лед, разклаща се добре и се прецежда през стренер. Сервира се в коктейлна чаша с бъркалка. По желание може да се подправи с 5 капки ликьор „мараскино“.

Източник: http://www.cocktail.hit.bg/main.htm

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 844 пъти