„Споменът ме връща в дядовата къща … там шарен бе светът. С колене разбити, яхнали звездите, гонехме мечтите все там. Дъх на старо вино, сладко от смокини скрити още в скрина са още там…“.

В спомените на всеки от нас остават детските игри, прекараното време на село … и вкусните компоти, които баба и дядо приготвят … малко позабравени, но все така вкусни и полезни. С настъпване на летния сезон започват да узряват всевъзможни плодове, от които могат да се приготвят лесничко бабините компоти. Ето и една лесна рецепта за приготвяне на компот от кайсии:

Необходими продукти:

  • кайсии;
  • 800 г захар;
  • 1 л вода.

Начин на приготвяне: Узрелите и здрави кайсии се измиват, нарязват на половинки и изчистват от костилката. Нареждат се плътно в буркани, като във всеки се поставят и по 3-4 ядки от костилките за аромат. Заливат се с горещ сироп от захарта и водата, бурканите се затварят и се стерилизират за 15 минути.

Продуктите са за 6 буркана от 1 л.

А този компот от кайсии, ако в последствие се разбие с пасатор, се превръща във вълшебен нектар от кайсии.

За какво друго могат да ви влязат в полза различните видове компоти…?!

За желирана торта като тази:

За желираната повърхност може да използвате сок от компот – от вишни, ягоди, череши, нещо с по-наситен цвят. Най-отгоре върху тортата може да си наредят красиво плодовете и да залеете със сока от компота + желатина.

Да добавите сока от компота + плодовете в кисело мляко, за да се получи вкусно плодово мляко…

Или просто да се освежим с нещо много вкусно и сладичко …

Източник:

http://www.receptite.com/recepta.php?cat=zim-kom .

К. Герчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 416 пъти