Вкусни спомени от дядовата къща …
„Споменът ме връща в дядовата къща … там шарен бе светът. С колене разбити, яхнали звездите, гонехме мечтите все там. Дъх на старо вино, сладко от смокини скрити още в скрина са още там…“.
В спомените на всеки от нас остават детските игри, прекараното време на село … и вкусните компоти, които баба и дядо приготвят … малко позабравени, но все така вкусни и полезни. С настъпване на летния сезон започват да узряват всевъзможни плодове, от които могат да се приготвят лесничко бабините компоти. Ето и една лесна рецепта за приготвяне на компот от кайсии:
Необходими продукти:
- кайсии;
- 800 г захар;
- 1 л вода.
Начин на приготвяне: Узрелите и здрави кайсии се измиват, нарязват на половинки и изчистват от костилката. Нареждат се плътно в буркани, като във всеки се поставят и по 3-4 ядки от костилките за аромат. Заливат се с горещ сироп от захарта и водата, бурканите се затварят и се стерилизират за 15 минути.
Продуктите са за 6 буркана от 1 л.
А този компот от кайсии, ако в последствие се разбие с пасатор, се превръща във вълшебен нектар от кайсии.
За какво друго могат да ви влязат в полза различните видове компоти…?!
За желирана торта като тази:
За желираната повърхност може да използвате сок от компот – от вишни, ягоди, череши, нещо с по-наситен цвят. Най-отгоре върху тортата може да си наредят красиво плодовете и да залеете със сока от компота + желатина.
Да добавите сока от компота + плодовете в кисело мляко, за да се получи вкусно плодово мляко…
Или просто да се освежим с нещо много вкусно и сладичко …
Източник:
http://www.receptite.com/recepta.php?cat=zim-kom .
К. Герчева
Статията е прочетена 420 пъти
Вашият коментар