Стил » празниците, рецепти, Стил на хранене

Рибник за Никулден

публикувано от:  на декември 1, 2009 няма коментари
Рибник за Никулден

Рибник за Никулден

Традиционното ястие за Никулден е шаран,  или както е известен сред хората – Рибник за Никулден. Но ако няма шаран, можете да го замените с друг вид риба. Ако нямате възможност да хапнете риба, то според поверието – хубаво е поне да си изчистиш зъбите с рибена кост.
Несъмнено има много рецепти не само за приготвяне на шаран, но и на друг вид риба. Не можем да ги изброим всичките, само ще споменем няколко от тях. Обаче не забравяйте най-важното – когато правите риба за празника, вложете чувство. Правете рецептата с удоволствие и желание, а не само защото “така трябва”. Само тогава ще усетите истинското удоволствие от празника, и бихте го споделили с другите.

Рецепти с риба:

Рибник – 1 вид

1 кг шаран (или друга едра риба)
400 гр кромид лук
200 гр орехови ядки
масло

рибата се почиства. посолява се. лукът се нарязва на дребно и се запържва в маслото. прибавят се смлените орехи. рибата се пълни с тази смес и се пече в намазана с мазнина тава, на дъното на която може да се наредят шайби лук, ориз или булгур.

Рибник – 2 вид
1 кг. шаран
1,5 кг кисело зеле
олио
100 гр ориз
сол, черен пипер, червен пипер

киселото зеле се нарязва и се поръсва с червен пипер. оризът се запържва и се сварява  до полуготовност. смесва се със зелето и се изсипва в тавичка. рибата се изчиства и се намазва с олио, сол, черен пипер отвън и отвътре.  поставя се върху зелето и ориза и се пече докато стане златист.

Пълен шаран

шаран поне 1,5кг
лук 6-7  глави
моркови 5-6
гъби около 250-300гр
ориз/ според големината на тавата/
орехи
шепа предварително накиснати стафиди
магданоз
девисил
сол
червен и черен пипер на вкус
олио

Шаранът се почиства, след което се посолява отвън и отвътре и престоява така поне 30 минути/ аз го правя предната вечер/.
В мазнината се задушава лукът, нарязан на кръгчета. Когато е готов се изважда с решетъчна лъжица в голяма купа,а се добавят гъбите, морковите и стафидите. След като поомекнат и те се вадят в купата. Прибавят се орехите. Това е плънката, за шарана.Напълва се и се зашива с дебел и здрав конец. Слага се в добре подмазана с мазнина тава.Запържва се ориза и се оставя на огъня за 4-5 минути да поври с част от необходимата му вода. Ако е останала от плънката/ затова е в по-големи количества/ се смесва с ориза и се  изсипва около шарана. Пека около час в средно силна фурна. Ако имате пресни домати, можете да покриете шарана с колелца от тях.

Никулденски шаран

1 шаран / около 3 кг./
5 гл. кромид лук
1 с.л. ситно нарязани
зелени подправки
1 ч.л. вегета
100 мл. вода
25 мл. сок от кисели краставички
2 с.л. олио

Плънка:

З кисели краставички,  по-големи
6-7 средно големи печурки
сокът и кората на ½ лимон
За намазване
2 ч.л. сладка горчица
1 пълна ч.л. пастет от    маслини
2 с.л. червено вино
2-3 с.л.олиo
2 ч.л. лимонов сок

Киселите краставички и гъбите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Добавят се сокът и рендосаната кора от лимон и се разбъркват внимателно. В купичка приготвяме сместа за намазване. Разбъркавме на гладка каша. Нарязваме лукът на полумесеци и го слагаме в тава. Добавяме олиото, вегетата, сокът от краставички и водата и разбъркваме. Почистеният и измит шаран напълваме с плънката и го зашиваме. Полагаме го върху лукът и го намазваме отгоре с половината от сместа за намазване.
Печем във фурната около 30 минути на 180 градуса, като от време на време поливаме отгоре рибата с течност от соса. След това внимателно обръщаме рибата и я намазваме с останалата част от сместа за намазване и печем още 30- тина минути, като отново поливаме от време на време със сос.

* Ако искаме по – хрупкава коричка отгоре, последните 5 до 10 минути допичаме само на горен реотан.

Пълнен шаран

Продукти:

риба
лук
сол
черен пипер
сухо грозде(стафиди)
фъстъци
брашно
масло

Начин на приготвяне:

Вътрешността на шарана или друга голяма риба се изчиства през хрилете, внимателно се разтрошва гръбната кост, която се изважда заедно с част от рибеното месо,без да се разкъсва кожата. Запържва се лук, слага се рибеното месо, ръсят се сол, черен пипер, стафиди и фастъци. С тази смес се напълва рибата през хрилете, оваля се в брашно и се пече на скара или на тава от двете страни. За да не се залепи, скарата или тавата се намазват с масло. Така приготвената риба се поднася със салати или с някакъв сос.

Шаран за Никулден

Шаран                                       сол за шарана

100 гр пресни печурки            7-8 с.л. Олио
1 глава лук                                50 г бекон
100 г кашкавал                         1 яйце
1 с.л. сол                                   1 лимон
1 ч.ч. бяло вино                        2-3 домата
1 връзка магданоз                     черен пипер на вкус

Шарана се почиства от люспите и вътрешността,след което се измива. Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост. Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
Така рибата се разтваря,коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.
През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала наренден на ситното ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер. Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника. Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се исипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино. Тавата се закрива с фолио. Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Преди сервиране се окравява с останалата част от лимона.

Ако сте решили да замените шарана с друг вид риба, ето нашите 2 предложения:

Никулденска пъстърва

2 едри пъстърви (600 г)
250 г гъби (печурки)
1 малка глава лук
8 рулца от раци
50 гр орехови ядки
1 с. л. листа от магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус

за тестото:
300 г брашно
100 г маргарин
3-4 с. л. вода
сол на вкус

В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.
Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.
Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.
Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.

Бяла риба на фурна

Бяла риба – на филенца (може и друга по-тънка риба) – 6 филенца
спрей за печене или 1 с.л. олио
сол на вкус

За соса:
2-3 с.л. майонеза
30 гр. масло, разтопено
1/4 ч.ч. пармезан
черен пипер
босилек (ако обичате)

Рибата се нарежда в тавичка напръскана със спрей или омазнена с олио. Пече се на силна фурна около 7-8 мин (или докато се дели лесно с вилица).
Останалите продукти се омесват хубаво и така получения гъст сос се разстила върху рибата. Пече се до златисто-червена коричка.

Разбира се, не можем да изброим всички рецепти. Това е само капка от необятния океан. Важното е едно – когато правите нещо, доверете се на себе си,  или на своите баби или на някоя вкусна стара рецепта, която правите всяка година във Вашето семейство. Ако желаете да ползвате рецепта от някоя готварска книга, или от интернет, то не забравяйте, че това са само написани думички. И даже и да вземете и да направите всичко буквално както е написано, ако не вложите старание, желание, удоволствие от приготвянето на ястието – нищо няма да се получи.

Ако желаете бихте могли да споделите ваши рецепти, или да разкажете за празника във форума на Утро.

Рецептите са взети от интернет от следните сайтове:

svatbata.org
gotvetesmen.com
bg-recepti.info
azibebe.com

Прочетете историята на празника Никулден
Предложения за декорация на празничната трапеза

Изготви за Вас
Борислав

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 951 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


Етикети: , , , ,

==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Днес » Честит Никулден!

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!