Боб с гъби

Продукти:
500г зрял фасул (едър)
1моркова
2гл. лук
1чушки може и сухи
меродия
джоджен, сол
гъби 500 г
червен пипер 1 ч. л.
олео 1/2 ч.ч
сол на вкус
Приготвяне:
Наиснатия боб от вечерта, слагате го да ври на умерен огън. Добавяте 1 изчистена глава лук, морковче, пиперката,лъжица олео и сушен стрък меродия.
Когато зърната омекнат се изваждат клончето подправка, пиперката, моркова и сварения лук. Моркова се нарязва внимателно на кубчета. Втората глава лук се нарязва наситно, а сварената или се изхвърля или ако харесвате варен лук си я хапвате. Нарязвате и сварената пиперка. В отделен съд се запържват гъбките нарязани надлъжно, като станат златисти се добавят към боба, в мазнината им се пуска нарязания лук, а като омекне и останалите, нарязани, сварени зеленчуци. Накрая се слага към тях червения пипер и бързо се изсипва в боба. Добавя му се джоджана и сол на вкус и се кипва отново.

Така сварения боб е готов за поднасяне, гарниран по вкус. Но може и да се запече във фурната в керамичен или съд от огнеопорно стъкло.

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *

Лещата
Продукти:
* леща – 1 ч.ч.
* чесън – 2 скилидки
* лук – 1 глава
* морков – 1 среден
* чубрица – 1/2 ч.л.
* дафинов лист – 1 бр.
* червен пипер – 2 с.л.
* олио – 2 с.л.
Пригогвяне:
1. Измитата и почистена леща се залива със студена вода така че да се покрие и да остане един пръст. Слага се да заври.
2. Добавят се скилидките чесън разрязани на по 3-4 парченца, нарязания на дребно лук, накълцаните на кубчета моркови, чубрицата и дафиновия лист.
3. След като заври се премества на бавен огън и се вари до омекване на лещата.
4. Със сварената леща се приготвя запръжка по следния начин:
Червения пипер се запържва в олиото.Прибавя се един чирпак от лещата, разбърква се добре, добавя се още един чирпак и отново се разбърква.
Запръжката се изсипва в ястието и се разбърква добре. Оставя се да поври 2-3 минути.
Преди поднасяне се поръсва с накълцан магданоз.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Пълнена тиква

Необходими продукти:
* 1 тиква
* 4-5 ябълки
* 1круша
* 2 с.л. стафиди
* 5 сушени сини сливи
* 1/3 ананас
* 1 киви
* 1 дюля
* 2 банана
* 1 портокал
* 1 ч.ч.едро смлени орехи
* 5 с.л. мед
* 2 с.л. ром, коняк, вино или нещо друго според предпочитанието
* захар 5 с.л. /според вкуса, продуктите също според големината на тиквата/

Избирате си тиква с размери, подходящи да изпечете тиквата цяла във фурната, по възможност шрока и ниска, за да се опече добре. Отрязвате капаче отгоре и издълбавате тиквата от месестата част (може да я използвате да направете тиквеник). Семките може да изпечете оваляни в сол, две щипки брашно и 1с.л вода и поднесете на трапезата.
Пълните тиквата с нарязани на парчета плодове – по възможност различни цветове и вкусове, мед, захар, ако предпочитате може да добавите и канела. Но плодовете дават предостатъчен колорит и на вид и на аромат. Дори захарта може да се спести.
Слагате тиквата в тава, в която наливате 2 пръста вода и печете до готовност във фурната на 200 градуса. Ако е нужно се долива вода в тавичката или в тиквата. Преди да се извади се маха капачето и се поръсва със захар и орехите и се пеква така да се карамелизира.
При сервирането режете като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Плодова салата- пълнен ананас
Продукти:
* 1/2ябълк
* 1/2 с.л. стафиди
* 1ананас
* 1 киви
* 1 банан
* 1 портокал
* 1 с.л. мед
* 2 с.л. ром, коняк, вино и т.н.
Приготвянето:

Един ананас се измива добре. Отрязва му се капачето и се издърбава посредством нож и лъжичка много внимателно до кората. Получената кошничка се поставя с купа и се пълни с нарязаните на малки кубчета плодове. Полива се с изцедения портокал, мед и ром, покрива се с капачето. Отстрани се гарнира с кръгчета портокал киви и др
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *

Тиквеник
Продукти:

*1 пакет кори за баница
*1.300 кг тиква
*олео за намазване
* захар по 1- 1.5 чаена лъжичка за поръсване на плънката във всяко руло
Увеличете захарта,ако обичате по-сладичко.
* канела,индийско орехче,ванилия

заливката:

*1/3 ч.ч. газирана вода
**сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия

за глазурата:
*сок от половин лимон
*пудра-захар(толкова,колкото да се получи нещо,като каша)

Тиквата рендосваме или нарязваме ситно
1.Взимаме една кора,намазваме я леко с олео
2.Отгоре слагаме друга кора.Поръсваме я с канела,няколко прашинки индийско орехче и ванилия.
3.Отгоре слагаме тиквата,някъде 3 големи супени лъжици с връх.Разпределяме я равномерно,като гледаме да не стигаме чак до краищата на кората.Поръсваме тиквата с 1-1.5 чаена лъжичка захар.
4.Завиваме 2-те кори на руло.Повтаряме процедурата с останалите двойки кори.
5.Една тава намазваме с олио.Постиламе на дъното една от корите.Върху нея едно до друго започваме да редим рулата.
6.След като сме ги наредили,нарязваме ги напречно.Така се получават квадратчетата. Ако ви е останала 1 кора може да я накъсате на малки парченца и да поръсите тиквеника с тях.Така ще придобие леко „рошав“ вид.
Посипваме със заливката върху квадратчетата,като гледаме,тя да се разпредели равномерно.
9. Печем тиквеника на умерена фурна.
10.След изпичането напръскваме го с глазурата от лимонов сок и пудра -захар.
http://www.gotvetesmen.com
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *

Питката
Продукти
700 гр брашно тип 750
50 мл олио
1,5 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер

Приготвяне
1.Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се прави кладенче
2.В кладенчето се добавят солта, олиото и хладка вода и се замесва меко тесто
3.От тестото се оформя питка, като в нея се слага и една монета (късметче)
4.Питката се набожда на няколко места с вилица, намазва се с олио и се слага в намаслена тавичка
5.Пече се в умерена фурна докато стане златиста
6.След като се извади от фурната, питката се наръсва с малко студена вода и се покрива с кърпа, за да омекне.
http://bgkulinar.net
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Ошав

Продукти:
3 чаени чаши сушени плодове – кайсии, ябълки, сини сливи, дюли,
3 кафяни чашки кристална захар

Приготовление:
Добре измитите сушени плодове трябва да накиснете в студена вода от вечерта и да ги оставите да престоят в нея през цялата нощ.
След това ги сварете в същата вода докато омекнат.
Подсладете ошава със захарта или с мед – според предпочитанията.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Зелеви сърми

Продукти:
10-15 листа от кисела зелка
4 глави кромид лук
сол,
1 кафяна чашка ориз
2 червени домата – пресни или от консерва
1 чаена лъжица стрита чубрица
1 чаена лъжица смлян черен пипер
1 супена лъжица нарязан магданоз
2 сухи червени чушки,
2 сурови чушки /за предпочитане червени/,
1 морков,
1 1/2 кафяна чашка олио

Приготвяне:
Нарежете на ситно лука, суровите чушки и моркова. Посолете на вкус и запържете сместта в олиото.
Когато лукът омекне, прибавете ориза. Той трябва предварително да е изчистен, измит и изсушен.
След това прибавете обелените и настъргани домати, черния пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз.
Разбъркайте добре тази смес. След това с нея напълнете зелевите сърми и добре ги завийте.
На дъното на тенджерата сложете един пласт ситно нарязано кисело зеле, а между сърмите поставете сухите червени чушки, които предварително трябва да сте държали 6 часа в студена вода. Залейте сърмите с равни части вода и зелев сок или само с топла вода. Течността трябва да покрие изцяло сърмите.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Лозови сърми
Продукти:
1 буркан лозови листа
1 голяма глава лук
1 ч. ч. ориз
2 моркова
половин връзка копър
чубрица, сол и черен пипер
олио
Приготвяне:
Лукът запържваме до зачервяване в олиото. Прибавяме ситно нарязаните моркови и ориза и след минута заливаме сместа с 3 ч.ч. гореща вода.
Веднага овкусяваме с подправките, за да поеме оризът добре ароматите.
Нреждаме ги в тенжерка покриваме ги с вода и ги сваряваме

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Сушени чушки с боб
Продукти:
1 пакет сушени чушки (100 гр.)
2 чаши сварен боб
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
чубрица, джоджен и сол на вкус
олио
Приготвяне:
Сушените чушки се накисват за 10-15 мин. в топла вода, за да омекнат. През това време се запържва ситно накълцаният лук,
а когато се зачерви, се прибавя и червения пипер. Минута по-късно се слага свареният боб,
чубрицата и джоджена и плънката се сваля от котлона. Пълнят се чушките и се нареждат в тавичка. На дъното и се
сипва един пръст вода и ястието се слага на умерена фурна за не повече от 30 минути.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *

Салата домати, праз и маслини
Продукти:
1 стрък праз
1 буркан домати
5 маслини.
1ч.ч олео
сол
Приготвяне:
Празът се нарязнва на шайбички, осолява се с леко намачкване, добавят се доматите от консерва, ако не са белени преди това се обелват и нарязнат. Леко се разбърква и се украсява с маслините.
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Салата с царевица и броколи
Продукти
1. Пакет замразена царевица
2. печени пиперки
300гр броколи

5-6 маслини

олео

копър

сол
Приготвяне
Броколито се попарва за 5 м.Пакет замразена царевица, се измива с топла вода и се оцежда. Слага се в купа, прибавят накъсаното сена розички броколи, нарязаните на тънки ивички червени пиперки. Леко се объркват и осоляват, полива се с олеото и се украсява с маслините и копъра.

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Салата от прясно зеле с моркови
Продукти:
*500 г прясно зеле
* 2 моркова
*магданоз
*12 г растително масло
*оцет
* сол
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на тънки ивички, посолява се и се смесва с предварително настърганите моркови.Посолява се, пръсва се оцет и се полива с олео. Украсява се с магданоз и цветенца от морковче
* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Печени гъбки

500 г гъби се измиват, оделят се от пънчетата и чашките им се слагат в тавичка намазана с олео. Слага се във всяка малко сол и се печат докато леко си пуснат соса и станат златисти.

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Ароматизирани картофи

Продукти:
500 гр. картофи
100 -150 гр. зехтин
2 с.л. смес от нарязани пресни /или 1 с.л. сухи/ подправки-
розмарин, магданоз, риган, босилек, мащерка
1 ч.л. червен пипер
2-3 скилидки чесън
½ ч.л. морска сол
1 щ. захар
сол, лимонова кора и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Картофите се сваряват леко за около 5 мин. в МВ или на котлон /10 мин./.
Приготвя се смес от посочените продукти и объркват картофите.
Поставят се в плик за печене и пекат за още 20 мин. до зачервяване в предварително загрята умерена фурна.

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * *
Печени картофи
Продукти:
1кг картофи
олио
сол

Приготвяне:
Катофите се обелват и нарязват на шайби 5 мм, объркват се с малко олио и сол и се нареждат в намазнена тава като керемидки. Печат се до зачервяване.


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 808 пъти