Преди десетилетия храната в Хавай се е състояла главно от опакована храна, докарана с кораб от сушата в САЩ или от плодовете, които растат на островите. Въпреки, че има разнообразие на плодове, които растат в Хавай, ананасът е основният плод на острова. Но след като Хавай става туристическа дестинация, започват да се отглеждат на острова различни съставки, за да се осигурят свежестта и кухните от страните в Изтока. Ястията с месо стават популярни. Идентичността на хавайската кухня вече не се основава само на ананас, а на аранжирано взаимодействие на различни билки и подправки.  Таро е основна храна в Хавай. Таро или Кало в Хавай се отглежда на различни части на Хавайските острови и заради условията на времето на островите, Таро расте през цялата година. Таро може да е част от зеленчуково ястие, тъй като листата и грудката му (плодът в корените) могат лесно да се приготвят.

Едно от популярните ястия в Хавай се нарича хартиеният обяд. Това е ястие, което се сервира в хартиена чиния и съдържа пържена риба, покрита с нишесте, малко месо със сос терияки, малко салата и заливка. Друга популярна храна е пюре от корените на Таро. Лилаво е, тъй като е естественият цвят на корените на Таро. Плажовете в Хавай са пълни с кокосови орехи. Има желатин на основата на кокос, пудинг и дори понички с кокосов пълнеж. Една от интересните традиции да опиташ храна в Хавай е луауто. Луауто е хавайска традиция и представлява празненство с прекрасна хавайска музика и чудесна храна.

Ако искате и вие да опитате от предизвикателството на тропическите рецепти, ви предлагаме следната:

Продукти:

– 5 пилешки бутчета
– Кориандър
– Чили
– Чесън
– Риган
– 1-2 Лайма

Начин на приготвяне:

Пилето се  намазва със сок от лайм, след което се наръсва отвсякъде с подправките. Пече се във фурна на силна температура.

К. Герчева, Януари 2011

Източник рецепта: http://zdravoslovnotogotvene.wordpress.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 802 пъти