Испански вкусотии
Испанската кухня е известна в Европа с морските си дарове и зеленчуковите си комбинации. Много от нейните ястия попадат в списъка с рецепти по здравословно хранене.
На всяка испанска трапеза има зехтин, чесън, ароматните подправки и вино. Приложение в испанската кухня намират и подправките: шафран, розмарин, майоран и мускатно орехче.
Испания е известна със своите шунка и кашкавали. Най-известният кашкавал е „кабралес“, който по вкус много напомня на френското сирене рокфор. Най-добрата шунка се нарича „хамон“ във Валенсия и „хабуго“ в Андалусия. Много популярен в Испания е хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Друго известно ястие е студената доматена супа „гаспачо“, която се поднася с прясно изпечени хлебчета. На север в Испания приготвят превъзходни рибни блюда. Именно от този регион е знаменитото ястие от треска, т. нар. „пил-пил“.
Ако посетите Валенсия, задължително ще ви нагостят с паеля – съчетание на ориз с морски дарове, култовото ястие на испанската кухня! Историята разказва, че беден испански рибар поканил на вечеря своята любима, събрал всички продукти, които се намирали в дома му и ги задушил заедно. Така се появило изисканото ястие „para ella“ – за нея.
Ако искате и вие да опитате от традиционната испанска паеля, ви предлагаме следната рецепта за паеля с морски дарове:
Необходими продукти:
500 гр. сварени миди с черупката
150 гр. големи скариди
400 гр. филе от риба, нарязано на парчета
1 глава стар лук, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2 червени чушки
250 гр. ориз
200 гр. замразен грах
1/2 суп. лъж. шафран
1 литър пилешки бульон
50 мл. бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
сокът от 1/2 лимон
Приготвяне:
В тиган се загрява зехтин, около 2 лъжици. Запържват се скаридите и рибата от всички страни. Посоляват се със сол и пипер и се изсипват в друг съд. Оставят се настрана. В същия тиган се сипва още малко зехтин и се сотират лукът и чушките. Добавя се чесъна и ориза. Разбъркват се добре и се налива виното. Шафранът се изсипва в пилешкият бульон да се разтвори. Веднага щом се абсорбира виното от ориза се налива малко от бульона с шафрана и се добавя грахът. След като ориза поеме течноста се добавя по малко от бульона, като се оставят около 1/4 от него. Накрая се слагат мидите, скаридите, рибата и последната 1/4 от пилешкия бульон. Паелята се посолява на вкус, разбърква се добре и се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната, загрята на 150°C за 20 минути, докато се поеме цялата течност от ориза. След като се извади от фурната съдът се оставя покрит още 5-8 минути. При сервиране се поръсва с лимонов сок.
Източник рецепта: www.gastronom.bg/index.php?mod=recipes_item&show=876
Статията е прочетена 590 пъти
Вашият коментар