Бижутата са символ на уникалност, собствен стил и душевност, които освен хората ги има и при виното, защото всяка бутилка вино е уникална, така както и всеки човек. А виното обича диаманти … Това са са кристалите на винената киселина, наричани още „винен камък“ или „винени диаманти“. Те се отделят и при червените вина, но са видими само при белите вина и се забелязват по тапата или дъното на бутилката. Образуват се при охлаждане и се срещат при вина от по-късен гроздобер. Това в никакъв случай не трябва да се счита за дефект, а напротив – като признак за зряло грозде и за висококачествено вино, което не е преминало през многобройни процедури на филтриране и стабилизране.  Виненият диамант повишава качеството на виното сред ценителите и го украсява така както красивите бижута с очарование и блясък.

К. Герчева, Юли 2011

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 374 пъти