Муай тай има дълга история в Тайланд и е национален спорт на страната. Днешната форма на Муай тай значително се различава от предшественика си муай боран, например в употребата на боксови ръкавици. Неговият съвременен вариант успяха да наблюдават днес (5.11.2011 г.) всички жители и гости на град Варна в в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта, а на 6.11.2011 г. с начало 10:30 часа ще бъдат и самите финали на състезанието. Домакин на Държавното първенство е Спортен клуб „Аргус“ – град Варна с главен организатор на състезането Камен Славов от СК „Аргус – Варна“, който сподели че  организирането на едно такова състезание не е лесно, тъй като за да се организира на първо място трябват много средства.

„Благодарение на спонсори успяваме да го организираме. Специалното на това състезание е, че Виктор Меламед – почетен консул на Кралство Тайланд за България помогна изключително много финансово, за да се организира това състезание и също така осигури награден фонд за 10 финала за участниците, което е сериозно за нашия спорт“.

А председателят на УС на Спортен клуб „Аргус“ – град Варна – Николай Скипарнов ни потопи в атмосферата на спорта Муай тай в специално интервю за www.utro.bg:

Муай тай като спорт е известен още като „Изкуството на осемте крайника“ – разкажете ни повече за него?

  • Нарича се изкуството на осемте крайника заради осемте бойни повърхности, които се използват в битката – това са двете ръце, двата крака, двете колена и двата лакътя. На тай боксьорите не случайно им казват осморъките именно заради тази техника. „Муай” означава „битка”, а „тай” означава „свободен”, може да се преведе като битката на свободните, защото нацията в Тайланд не случайно я наричат тай – свободните – те никога не са били поробвани. Този спорт има не много дълга история като спорт, а същевременно има дълга история като бойна система. Първите сведения за Муай тай датират от преди 2000 г., като това е била армейска система и е била част от подготовката на сиамската армия (по негово време Тайланд се е наричал Сиам). През 1928 г. Муай тай влиза в залите официално – влиза на боксовия ринг, с боксовите ръкавици, с правила и с рундове с определено времетраене.

От колко време се занимавате с Муай тай и какво ви дава този спорт?

  • Аз се занимавам с Муай тай от 13 години, преди това съм се занимавал с кик бокс, карате. Тренъор съм от 10 години.

Какви качества трябва да притежава един човек, който тренира Муай тай?

  • На моите възпитаници казвам, че боецът трябва да е като пирамида, изградена от 4 слоя. Основата са психиката, сърцето и силният дух. Няма боец без силен дух, от там нататък идва добрата физическа подготовка, която е пряко свързана с психиката. Важна е и правилната тактика на постройката на битката, а върхът на пирамидата е техниката.

Бихте ли споделили някои от постиженията на вашите възпитаници?

  • С гордост мога да заявя, че от нашия клуб е първият световен шампион за България по Муай тай – Димитър Илиев. Имаме и европейски, балкански и републикански шампиони.

А за това какво е усещането преди да излезеш на ринга, по време на състезанието и след него сподели един от участниците в състезанието – Николай Атанасов от Спортен клуб „Самурай” – град Бургас:

От колко време се занимавате с Муай тай и каква е възрастовата категория на участниците?

През 2005 г. започнах да слагам ръкавици, а преди това съм тренирал киокушин карате. В България юноши старши е първата възрастова категория, която може да се качи на играе на ринга, т.е. това са младежи на по 14-15 години. Има жени, които тренират Муай тай и се бият на равно с мъжете.

Какво ви дава спорта?

  • Абсолютно всичко – дисциплина, учи те как да си подреждаш нещата в живота.

Какво е чувството преди да излезеш на ринга, по време на състезанието и след него?

  • Тъй като зад себе си вече имам много участия в състезания лично за мен притеснението, което го има преди да излезе един състезател на ринга, вече не е толкова голямо. Успявам да контролирам адреналина, спокоен съм, а като изляза на ринга искам да дам най-доброто от себе си.

Какви постижения имате от предишни състезания, в които сте участвал?

  • Вице световен шампион съм по Муай тай за 2008 г., 2010 г. спечелих отвореното първенство на Япония по киокушин карате, сега станах трети на Световното първенство по кик бокс в Македония.

Какво символизира музиката, която пускат при всяко състезание по Муай тай?

  • Муай тай е спорт, който върви заедно с традициите на Тайланд – всички тези обикаляния по въжетата, носенето на монкон върху главата (той е нещо като обръч с висулки).

Статия: К. Герчева, Ноември 2011

Снимки: Пабло Ромеро и Кръстьо Кръстев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 774 пъти