През последните години и в България спортът започва да се превръща в начин на живот за много хора. Някои от тях го практикуват професионално, а други са просто любители и тренират, за да поддържата тонус. Но и в двата случая спортът е изключително полезна дейност за човека, тъй като зарежда със здраве, дух, жизненост, амбициозност. Помага на ума да релаксира, като същевременно ни поддържа красиви и забавя стареенето, защото добре раздвиженото тяло дълго време е младо. През вековете човек е измислил различни видове спорт, които се развиват и до днешно време, а повече за спорта в България и чужбина ни разказа Диан Здравков, който е управител на спортен център“Bodi sculpture“ в Спортна зала – град Варна:

Разкажете повече за себе си?

  • Казвам се Диан Здравков, всички ме познават като Дани. Треньор съм по бокс, кик бокс и в същото време аеробика, тае-бо, степ. 5 години работех в чужбина, след което реших да се върна в България и да отворя собствена зала.

От колко време се занимавате със спорт?

Бокс играя от 1991 г., вече 21 години, като последните 6 години бяха професионално в чужбина. Аеробни класове водя от края на 2004 година и началото на 2005 г.

Какво ви дава спорта и какво бихте посъветвали някой, който се колебае дали трябва да започне да тренира определен спорт?

  • Спортът е преди всичко здраве и удоволствие, човек се чувства по-свеж, по-подвижен. А дали някой иска да спортува си е негова лична преценка. В днешният динамичен свят сме непрекъснато угрижени, заети, нямаме време да обърнем време на себе си, често се наблюдава наднорменото тегло, започват да ни болят ставите, а за всичко това може да помогне спортът, който допринася за отърсване от напрежението на ежедневието, а не на последно място по този начин поддържаме и тялото си.

През лятото на 2010 г. бяхте организирали аеробика на открито в Морската градина във Варна, мислите ли, че в има заложби в България да се развива спорта на открито, а не само в залите?

  • През последните 5 години в чужбина много ми хареса това, че в западноевропейските държави хората наистина успяват да отделят време, за да спортуват. Възрастовата граница липсва – редовно спортуват както млади хора, така и хора на по 50-60 г. Правят се много мероприятия, свързани със спорта, в България за съжаление няма кой да ги организира, аз се старая да организирам такива, но е трудно, тъй като всичко опира до средства, възможности. През последните две години в България организирахме много мероприятия, примерно другата седмица (24-30 октомври 2011 г.) съм организирал Национален тае-бо уикенд, който ще се състои в Габрово и е наистина уникален по рода си – с 8 човека треньори от цяла България и с над 80 човека – клиенти. За следващата година – 2012 г. съм предвидил отново един Тае-бо Маратон във Варна. ние сме малка държава, но определено следваме европейските норми. Примерно на Запад е прието да се правят много външни класове, а забелязвам, че в България започнаха да се строят тенис игрища, както и за волейбол, които могат да се ползват от широк кръг хора. Започна да навлиза и аеробиката като спорт и не само аз, но и много хора като мен, очакваме да има подкрепа от държавните институции, тъй като аз имам клиенти на по-високи постове, които могат да помагат, но все още няма стълбица, по която да започнат началните крачки за развитие.

Разкажете повече за проекта „Спортувай активно-Тае-бо маратон“ на Демократичен съюз на жените „Варна?

  • Благодарен съм на Мария Чанкова и на нейното сдружение, които много помогнаха, за да се осъществи този проект, защото в България се работи много трудно, ако нямаш средства и подкрепа, но благодарение на нея всичко се получи много добре. Общата цел на проекта е предоставяне на възможности за реализиране на доброволчески инициативи, свързани с организиране на спортни прояви и дейности за осмисляне на свободното време на младите хора, организирани от доброволци. Проектните дейности включват обучение на доброволци за организиране на спортна проява. Организиране и провеждане от доброволци на първия в град Варна и страната „Тае-бо Маратон”, обучение на доброволци за инструктори по този вид спорт с цел сформиране за в бъдеще на неформални групи от участници за тренировки в общинските спортни комплекси, както и разпространение на информационни материали за ползата от спортни дейности и занимания в свободното време. Проектната идея се подкрепя от Двореца на културата и спорта във Варна.

Статия: К. Герчева, Октомври 2011

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 865 пъти