Пътешествие до Португалия с Kose Wine House
На 29.09.2011 г. Kose Wine House във Варна отново бяха ни поканили на екзотично приключение из страната на виното с дестинация Португалия по стъпките на Магелан, нежните звуци на фадо, изтънчения вкус на вината на „Ешпорао“ и красиво изрисувания макиаж на Роси.
Esporao започва производство на португалски висококачествени вина в сърцето на Алентежу преди 30 години, а за България се внасят от Трансимпорт, която е водеща компания с 12 годишен опит на българския пазар, специализирана в дейностите внос, маркетинг и дистрибуция на световно известни марки вина, алкохолни напитки и тютюневи изделия. Повече за приказна Португалия и португалските вина разказа Петър Стоименов, търговски представител на Тансимпорт, в специално интервю за www.utro.bg :
От колко време работите в сферата на внос на вина?
– От 10 години, а Трансимпорт внася вино от Португалия от 4 години.
Каква е разликата между вината в България и тези в Португалия?
– Разликата е, че техните традиции отдавна са утвърдени, но и при нас вече започнаха да се правят много хубави вина, има изключително добри изби, които заслужават внимание. Въпреки това в България все още не е развита винената култура, аз съм пътувал до много винени дестинации – Южна Африка, Франция, където хората масово пият вино.
Разкажете ни повече за избата „“Ешпорао“?
– Имотът, където се е отглеждало грозде съществува още от Римската империя, а избата „Ешпорао“ наследява имота през 1974 г. след Революцията на карамфилите в Португалия, когато се връщат земите на предишните им собственици. Точно до областта са намерени останки от Римската империя, включително и съдове за вино, накити. Те са най-големия производител в Португалия и притежават 600 хектара лозя. Използват се само местни сортове, което ги прави много търсени. Самата областта е много топла, където растат само лозя, маслини и корк.
Кое е най-старото вино в избата „Ешпорао“?
– Като реколти са се запазили вина от 80-те години, а вино започва да се прави през 70-те години.
Много е интересна самата концепция на етикетите на вината – кой я измисля?
– Пускат се конкурси измежду художници и дизайнери, а след това етикетите се определят от Борда на директорите. Етикетите на последните реколти на „Ешпорао“ са с животни, които са на изчезване в областа – гущер, змия и жаба. По мои наблюдения за тези 4 години, за които внасяме техни вина – това е най-доброто им попадение. Имало е етикети с картини на португалски художници, но до момента тези са им най-интересни и сполучливи.
Каква е връзката между виното и музиката фадо?
– Фадо е музиката на мореплавателите, когато са заминавали на пътешествие, близките им са пеели песни за тяхното завръщане. Характерно за португалските ресторанти, е че се пие много вино, слуша се фадо и се ядат морски деликатеси.
Какви други вина внася Трансимпорт, освен португалските?
– Леоне де Кастрис Южна Италия, Кастел Франция, Болла – Италия, Лавенир – Южна Африка, Пунто Алто – Чили, които са също много интересни вина.
Имате ли бъдещи планове относно дистрибуцията на други вина?
– Да, сега искаме да станем дистрибутори на българските вина.
Ако трябва да опишете виното с една дума, какво е то за вас?
– За мен виното се превърна в едно от най-важните неща от както започнах да се занимавам с него преди 10 години. Виното е удоволствие, то е жив продукт, който с отлежаването с годините придобива различен вкус.
Животът преди и след виното?
– Преди виното – тийнейджърския – на твърдия алкохол, сега животът ми е по-улегнал и свързан с виното, но пък в България в хубаво, че все повече млади хора пият вино.
Имате ли любимо вино?
– Да, като бяло предпочитам новозеландските совиньон блани и немските ризлинги, а от червените вина любим сорт ми е пинон вар, в резервата са португалски сортове плюс каберне совиньон.
статия: К. Герчева, Септември 2011
снимки: Мартин Дралчев
Статията е прочетена 334 пъти
Вашият коментар