Вихрушка от музика и басови отенъци спираха дъха и погледите във вълшебния елексир от споделени емцоии в Kose Wine House – Варна на 08.09.2011 г. А уханието на морските вълни и нежния бриз бяха нужната добавка, за да се превърнат в едно магията на виното на Domaine Boyar и оперните арии в изпълнение на Гео Чобанов. Рецептата на това вълшебство сътвори Косе, собственик на Винена къща „Косе“, на която всички присъстващи се насладиха и очароваха. В погледите на всички се четеше желанието тази вечер да остане в безкрайността от приказки, чрез които Косе винаги успява да пренесе всички ни в един различен свят от красота, вино и емоции.

Повече за себе си и за любовния елексир в операта и виното ни разказаха Гео Чобанов и Елина Спасова, представител на Domaine Boyar.

Разкажете ни повече за себе си, операта, виното и за Domaine Boyar?

Гео Чобанов: Роден съм в град Варна и съм оперен певец. Завършил съм Държавна музикална академия „Панчо Владигеров” – София в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Във Варна съм учил пеене при Георги Койчев и Веселина Зафирова. Още преди да завърша дебютирах на русенска сцена на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” и от тогава до сега съм бил ангажиран във всички български оперни театри – Варненска опера, Софийска опера, Пловдив, Русе и Бургас.

Елина Спасова: За мен виното е живот, тъй като вече 10 години се занимавам с него и то за мен е вдъхновение, страст, любов и работа, а Domaine Boyar е създадена през 1991 г. и е първата частна винарна компания в България. Основана е едновременно в София и Лондон. Тогавашният собственик Маргарит Тодоров е известен във винените среди като българското лице, което поставя добри позиции на българското вино на английските пазари. И до ден днешен това, което отличава Домейн Бояр е, че ние имаме много добри позиции точно на този пазар и вече 20 години успяваме да ги запазим. Това става с едно единствено нещо – с постоянно високо качество на продуктите и правилна търговска политика. В последните няколко години Домейн Бояр е позиционирана основно към външните си пазари и много малка част от политиката е насочена към вътрешния пазар.

Какви са заниманията ви извън операта?

Гео Чобанов: Извън операта имам много занимания. Докато вземах частни уроци, работех първо в туризма, след това и в сферата на журналистиката. Работил съм в Радио Варна, в една частна кабелна телевизия, както и в Националната телевизия, докато бях студент. През изминалата година се занимавах и с маркетинга на Софийската опера.

Какви са сортовете, които използвате?

Елина Спасова: Ние работим и с български, и с чуждестранни – експериментални сортове. В момента сме единствените, които експериментираме със сортове като марселан, единствените сме, които работим с каладок – много атрактивен и непознат сорт, разбира се успелите шенин блан, совиньон блан, а сега ще пуснем един сорт, който се нарича морведър. Другото, което отличава Домейн Бояр от другите винарски изби, е това, че ние нямаме собствени лозя, защото си прекалено зависим, когато ги имаш. Ние не можем да си позволим да имаме една слаба година, тъй като сме си извоювали и сериозни пазари. Района, в който работим е Тракийска низина с най-добрите лозари. Всяка година нашите еналози следят от кои лозя ще берем, от кое грозде ще се направи точно определено вино. Те следят целогодишно лозята, с които работим, решават при каква захарност ще се бере гроздето, определят се кои парцели ще бъдат за фина селекция на зърна.

Имате ли легенди или закачки, свързани с имената на вината ви?

Елина Спасова: Да, имаме. Тази серия, която представихме тази вечер в Kose Wine House се казва „Изкуството е вечно”, защото изкуството на виното и изкуството като цяло са свързани от много дълбока древност. Виното ражда изкуство, вдъхновява творците и самото правене на виното също е изкуство. Еналогът също може да се сравни с творците, защото той борави с времето – както виното отлежава, така и в изкуството, когато нещо остарява повече, толкова по-ценно става то. Тези вина смятаме, че са артистични вина, защото са бленд от интересни сортове и нетрадиционни комбинации. Предназначили сме ги за артистичните хора, които имат по-различни вкусове.

Тази вечер чухме някои оперни изпълнения – в тази връзка съществува ли нещо като любовен елексир в операта и виното, и кое от представените вина определяте на Любовен елексир по едноименната опера?

Гео Чобанов: Любовният елексир в операта всъщност се оказва една бутилка обикновено Бордо, но ако си говорим в по-абстрактен план елексирът на любовта е нещо магично, нещо което не може да се усети или разкаже. Това е химията между двама, а виното би могло да играе ролята на малък катализатор, за да се получи тази химия. Но разбира се, ако не й е писано да се получи, нищо не би могло да я създаде. Според мен виното и музиката дават сериозна предпоставка за това, там където има зародиш на тази магия, наречена „елексир на любовта”, просто тя да се случи.

Елина Спасова: За мен лично любовен елексир са розетата, но мисля, че всеки от публиката трябва да открие своя си любовен елексир сред нашите вина.

Статия: К. Герчева, Септември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 945 пъти