Още в древността красотата на музиката и театъра са омайвали всеки, който се е докоснал до тях, като с вълшебен прашец, посипан от омаята на нотите и театралната игра. В Древна Гърция театърът се превръща в изкуство, като се появяват стандартите на трагедията, комедията и сатирата, но актьорите са нямали професионални сцени, а са играели на открито или в амфитеатрални сгради без допълнителни сценични декори. Когато публиката не е харесвала дадено представление, артистите били замервани с развалени яйца, зеленчуци или плодове. През Средновековието се появяват пътуващите трупи на музиканти и актьори, които са завладявали хановете и площадите в Англия, Франция и Италия. Артистите започват да носят маски и характерно облекло, и така през XVI век в Италия възниква операта, съчетаваща театрални елементи с музика (песни и танци). Тя е била предназначена основно за придворния елит. По-късно в различни страни в Европа се появяват обществени театри, които спомагат за нейното популяризиране сред по-широк кръг от хора и така до днешно време.

Магията на операта от XVI век вече се е пренесла в Kose Wine House във Варна, където съвместно с оперния певец Гео Чобанов предстои да бъде забъркан вълшебния елексир между виното и операта. Дали предстои да се качим на машината на времето, за да избягаме от професионалната оперна сцена и да се върнем в Древна Гърция или Средновековието, или съвсем нов, съвременен поглед на оперното изкуство през призмата на виното – това предстои да разберем … Първата реакция спрямо операта винаги е била и ще продължава да бъде много силна – ако човек се влюби в нея, то тя открива своето си кътче в душата и сърцето му, за да остане там завинаги. Така е и с виното. Със сигурност операта има специално място в душата на Гео Чобанов, а виното е открило своето кътче във Винена къща „Косе”.

Специално за www.utro.bg, относно предстоящото събитие в Kose Wine House, Гео Чобанов сподели, че се планира една по-разчупена програма, включваща няколко оперни бисери, в която да се съчетаят различните видове удоволствия на духовното от една страна и от друга страна на по-сетивното усещане между красотата на виното и музиката. И докато тече подготовката по създаването на нова приказка, която да ни въвлече сред очарованието на оперното изкуство на една по-различна сцена и атмосфера, басовият му глас отекваше в звъна на чаша с рубинено-червено вино …

К. Герчева, Август 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 392 пъти