Различни хора, различни професии, различни вкусове, но мястото е едно – Kose Wine House, а виното е португалско – вината на „Ешпорао“. Докато звуците на фадо омагъосваха с нежност и нотите танцуваха в чаша вино, се запознах с Tania и Hugo Fricker, и с Елия Костова. Ето какво споделиха те за себе си и виното:

Разкажете ни повече за себе си?

Tania и Hugo Fricker: Имаме частно училище за чужди езици и двамата сме швейцарци, и помагаме на хората да научат нов език по един по-интересен начин. Опитваме се пресъздадем обстановката на съответната страна чрез видео, чрез разкази за самата страна.

Елия Костова: Казвам се Елия Костова, лекар съм, занимавам се с алтернативна медицина (рейки, хомеопатия, акупунткура и др.) – работя с най-различни алтернативни методи, имам частен кабинет.

Как се озовахте в България и какво ви харесва в нея?

Tania Fricker: Аз съм и българка, а съпругът ми дойде в България по програма на своето правителство в помощ на страните от Източна Европа. Италианският език беше този, който ни събра. А това, което ми харесва в България са 4 сезона, измежду които зимата не е тежка. Лятото ми е любим сезон, защото е топло, има и слънце, както и есента, защото тогава има много плодове, събира се реколта.

Hugo Fricker: В България дойдох заради съпругата ми.

Как ще опишете виното с една дума и кое е любимото ви?

Tania Fricker: Виното е част от нашето съществуване. Едно от нашите хобита са именно виното и гастрономията. Любимото ми вино е червеното.

Hugo Fricker: Любимото ми вино е червеното, но понякога проблемът в качеството на виното в България варира – една година е добро, друга – не толкова. Тази вечер португалското вино е изключително добро.

Елия Костова: Виното е красота. Розето ми е любимо, защото е смесица между два различна цвята и за мен винаги смесицата от две различни неща, става по-добра.

Каква е връзката между медицината и виното?

Елия Костова: Всяко едно от тях е изкуство и носи удоволствие.

Какви са впечатленията ви за вината в различните страни?

Елия Костова:  И двете държави – България и Португалия произвеждат много добро вино, но за съжаление хубавите вина в България трудно се намират, в чужбина се откриват по-лесно. Пътувала съм в различни държави и например в Индия за първи път установих, че се прави вино от кокосов орех и никак не е лошо на вкус, произвежда се по същия начин както се правят вина от грозде. За тях пък беше странно как ще се направи вино от грозде.

С кого обичате да пиете вино и къде?

Елия Костова: Аз обичам много приятелите си и обичам да споделя виното с тях, във весела компания.

Статия: К. Герчева, Септември 2011

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 761 пъти