Един от доайените на актовата фотография в България – Начо Каменов – Кубето представи избрана колекция от свои фотографии, събрани под общото наименование „Фантазии”, на 19.01. 2012 г. в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Начо Каменов твори в стила Акт – арт, а фотографиите подбрани за изложбата са малка част от фотографиите му през последните 2 години. Ето какво разказа той за себе си и за изкуството да пресъздаваш красотата чрез фотографията в интервю за читателите на www.utro.bg:

От колко години се занимавате с фотография и кое е нещото, което ви тласна към нея?

  • От много години – вече близо 40 години се занимавам с фотография. Този, който ме тласна към нея беше баща ми, когато ми подари едно лентово апаратче. Стана ми интересно да снимам и така започна всичко.

Спомняте ли си първата снимка, която сте направил?

  • Не – може би е било някое цвете или пеперудка. Не мога да си спомня за нея от преди 40 години, аз съм направил милиони снимки.

Какво са красотата и жената за вас?

  • За мен те са всичко! Аз боготворя жената – те е едно невероятно, божествено създание. Има толкова красота и духовност в една жена. Виждам я по този начин и затова правя и този тип фотография – актовата фотография, която не е комерсиална –  тя е моята душа, моето сърце, затова и изложбата се казва „Фантазии”.

Ориентирали сте се специално към актовата фотография?

  • Актовата фотография е моето хоби, аз я правя за разтуха. Иначе аз съм фотограф по професия, с това си вадя хляба и снимам всякакъв жанр фотография комерсиално, докато фотографиите, включени в изложбата ги правя за душата си.

А защо „Кубето”?

  • А защо не? Това е един прякор, който имах в казармата, защото съм с високо чело. Но аз влагам друг смисъл – кубето е върха на камбанарията, от нея се вижда всичко. Просто гледам нещата от горе и се радвам на живота.

Какво бихте посъветвали не само фотографите, но и мъжете като цяло относно виждането им и отношението им към красотата и особено към една жена?

  • Никога не обръщайте гръб на красотата – тя е навсякъде около нас – особено в една жена. Ако видите една намръщена жена и тя ви се струва не толкова красива, ужасно бъркате – тя е такава, защото вие не сте я погледнали в очите, не сте й показали колко е прекрасна, не сте я накарали да бъде харесвана и обичана. Правете го! Това ще ви се върне много, много пъти.

Статия: К. Герчева, Януари 2012

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 671 пъти