Честит празник Българи!
Имаме ли нужда от празник за да си честитим, че сме Българи? Днес патетични чувства рядко трепват в сърцата ни. Преди, да си Българин и да го заявиш е било трудно, било е борба. Но будни Българи са се нагърбвали саможертвено в тази борба. Картата на България е била прекроявана през вековете, за да ни остане това парче, колкото човешка длан.  Хубава е нашата Родина , имаме си от всички земни блага и от всички сезони – същински рай. Но България е нещо повече от този райски кът – България е всички, които се наричат Българи по целия свят. Пръснати сме по всичките му краища, тръгнали по модерен гурбет. Зад  всяко голямо откритие, постижение, спорт  или творение на изкуството има и един велик Българин.
Много сме и сме силни, повече от колкото си мислим. Това, че някому е било изгодно през вековете и днес да ни разпокъсва, като територия и втълпявайки ни, че сме втора ръка хора – нима ние не чувстваме обратното?
Нека в такива дни спрем и се замислим над това, нека усетим силата от вековна България. Нека се сберем духом и съединим в една силна България.
©Септемви 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==