Днес » История

Звук и светлина над Царевец

публикувано от:  на октомври 14, 2010 няма коментари

От 23 до 26 октомври всеки, който желае може да посети техническите съоръжения на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина” във Велико Търново. Поводът за свободния достъп е отбелязването на 25 години от създаването на „Звук и светлина”.

Откритият достъп до командния пункт на атракцията ще бъде от 10 до 17 часа, а самия  спектакъл  на 23 и 26 октомври от 20,30 часа.

За 25 години спектакълът е излъчен 4073 пъти. До края на септември 2010 г. „Звук и светлина” е наблюдавано от над 3 млн. българи и чужденци.

Първото излъчване на спектакъла е през 1981 г. по повод 1300-годишнината от основаването на българската държава. Официално светлинното шоу започва да се излъчва през април 1985 г. в чест на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

Идеята за създаването на спектакъла е на кмета на Велико Търново през 1978 г. Иван Генджов и заместникът му Драгни Драгнев, по проект на  режисьора Въло Радев.  Българо-чешки колектив работи върху проекта и изпълнението на спектакъла. Озвучаването е записано в дигитално студио в Прага от чешки музиканти. През 1987 г. започва напасването на светлините със звуковия съпровод. През март 1988 г. е готов настоящият вариант на спектакъла.

www.velikoturnovo.info/


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!