Почивен ден, време да се събере фамилията.  Време да се разтворят албумите със старите снимки и да се свърже миналото с настоящето и така да се свери посоката за бъдещето. Но замисляме ли се  какво ще разлистват един ден децата ни? Ще се събират около монитора да се взират в него? Или до тогава ще измислят както дигиталните фото-рамки  и холографски албуми? Спокойно можем да сканираме старите снимки и да си ги гледаме от монитора, но усещането не е ли по-различно, по-стерилно и дистанцирано?
Освен това хард-дисковете са деликатни устройства, уязвими на електронна или механична повреда. Имат си жизнен период и с края им могат да заличат и записаните на тях данни.Гаранцията  от производителите е между три и пет години. Оптичните носители и записаните върху тях данни са застрашени след  2 до 5 години. Максималният срок, в който можем да разчитаме, че данните ни са в безопасност е  5 години.Изключение правят най-качествените и скъпи носители и само в случай че се съхраняват при идеални условия. Като се добавят и темповете с които се развиват технологиите и колко бързо се променят носителите, прехвърлянето на данните на актуален носител, ако не е на време, може да не се намери на какво да бъде разчетена информацията.

Затова е предвидливо, ако най-ценните си спомени се разпечатат на качествена хартия и грижливо се съхранят, за да има и в бъдеще Албуми, които да събират фамилията в мигове на неописуеми емоции.
Времето, когато поколенията са се събрали и спомените извират, е хубаво и да се запишат факти, имена, дати. Информация с която може да се направи родословно дърво.

© Октомври 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==