Пророк ИеремияНа 1 Май  християнската църква чества св. Йеремия -­ юдейски пророк. Автор на Книга на пророк Йеремия, включена в Стария завет. Страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

ЙЕРЕМИЯ – Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден ­- ден, изпълнен с обреди, предпазващи от змии.

Според легендите  змиите излизат от своите леговища на СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ или на БЛАГОВЕЩЕНИЕ, а на Йеремия излиза  самият им  цар. В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, като:

Бегай, бегай, гадурийо,
ето ти я Еремия,
кье ти мотат черевата,
со железно мотоило.

За да пропъдят змиите, някъде затъкват дупките по стените с парцали или тор, запалени от накладения рано сутринта огън. В Западна България и в Хасковско се извършва обредно приготвяне на подници (глинен съд за печене на хляб).
Жените, накичени по главите с  с растението лепка, отиват да копаят пръст. Омесват я с плява и я отъпкват добре. Газенето е съпроводено с песен. Всяка жена и мома се стреми поне малко да гази калта. От омесената пръст всяка жена взима и отделно си прави подници. Вярва се, че подницата притежава особена магическа сила, а всеки, който гази в глината, ще бъде предпазен от ухапване от змии.
На места в Южна България Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.
В Пловдивско денят се почита от бременните и неотродилите жени. За да бъдат запазени при раждане те и децата от ирминясване -­ болест, причинена от различни зли сили.

Именници: Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==