water_goodЗащо ли точно чрез вода се кръщава човек? Няма на земята по-пречистващо материално нещо. Водата има свойството да отнема отрицателната енергия и негативните енергийни влияния, които са се „полепили“ по нас. Затова във всеки един момент, когато човек се почувства зле физически или психически, първото нещо, с което може да си помогне много бързо и също толкова ефективно, е един приятно хладък душ. Водата не само измива тялото, отпушва порите за да дишат, но отмива и душата от тревожните мисли. И всичко това докато се къпе човек. Ние сме Вода. И ако се къпе осъзнато, ако човек види истинската същност на водата, тя ще го пречисти още по-добре и за дълго време. Когато човек осъзнае, че иска да пречисти душата си от дребнави проблеми, страсти, пороци и грехове е нужна само малко вода, капка… за да освети неговото решение. Това е вълшебно действие, тайнство. Това вълшебно тайнство се празнува днес

Кръщение Господне –  християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар.
Библията описва ритуалът с кръщението така: в този ден в река Йордан Христос влиза в нея и освещава цялата вода в целия свят. Оттогава осветяването се извършва в навечерието на Йорданов ден в храмовете, а където е възможно и на реките.
В онези времена са вярвали, че през нощта на Йордановден водата се освещава сама.
В хода на съвременните експерименти беше доказано, че светената вода от църквите, приготвена по традиционния начин, има далеч по-ниско излъчване от водата, взета на 6 януари. Такова излъчване напълно отсъства от вода, донесена от река Йордан и от извор в Мека. Изглежда, че потокът неутрони от космоса е максимален в северните ширини и там неговото въздействие върху водата е най-силно. Той отслабва колкото повече отива на юг и при екватора въздействието му е нулево. Сребърният кръст, потопен във водата,  отделя сребърни йони, които всъщност са причината за запазването на водата и лековитите й свойства. Един атом сребърна вода на сто милиона унищожава всички микроби в раната.
Минералните извори и реката Йордан отмивали от скалите, пясъка и почвата соли и минерали. Под влиянието на силното слънце водата се изпарявала и минералите се натрупвали и създали слой, който по състав няма аналог на Земята. Натриевият хлорид (готварската сол) не е в големи количества, но съдържанието на такива жизненоважни за организма и кожата минерали като калий, калций, бром, йод и магнезий, сребро. Но структурата на водата е много по-важна от химическия състав. Начинът, по който молекулите на водата се обединяват в групи, наречени клъстери. Учените предполагат, че точно те са своеобразни клетки на паметта, в които водата записва всичко, което вижда, чува и усеща. И след като сме изградени от вода, представете си в тези стресови времена, какво помнят телата ни и защо са разяждани от болести…
Водата на Богоявление лекува всички болести
На Богоявление Исус се явява за първи път пред света, за да започне да проповядва. За да стане това, той бил кръстен от братовчед си Йоан във водите на река Йордан. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната черква. Той трябва да бъде изваден обратно като символ на вечно обновяващото се тайнство на Христовото кръщение. Извадилият го младеж го връща на свещеника. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой се разболее. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата, последна кадена вечер. Тя трябва да е постна: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, варено жито, орехи, вино. С това завършват мръсните дни, и пречистени преминаваме в новото начало.

Отмиване на греха

„Ако някой не се роди от вода и Дух, не може да влезе в Царството Божие.“ (Йоан 3:5)

Често действията, извършвани от свещеника при Кръщението, не се разбират. А те са символи с дълбоко съдържание. Кръщението е тайнство, то не трябва да се разбира, а да се усеща.

Фарисеите питат Йоан: „Защо кръщаваш, ако не си Христос, ни Илия, нито Пророкът?“, а Йоан им отговорил: „Аз кръщавам с вода, но посред вас стои един, когото вие не познавате. Той е идещият след мене, който ме изпревари, и комуто аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата му“. Когато Иисус се приближил до Йоан, за да се кръсти от него Кръстителят го възпрял с думите: „Аз имам нужда да се кръстя от тебе, а ти ли идваш при мене?“. Иисус му отговорил: „Остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда.“ Тогава Дух Свети слязъл върху него във вид на гълъб, а от небето се чул глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е Моето благоволение.“

„Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух.“ (Мат. 28:19)

Ние замърсяваме водата и физически и химически и духовно и това е достигнало огромни размери. Защо? Водата попива цялата злоба, завист, стрес. И когато попадне в организма ни, тя е почти мъртва. С какво тогава ще се пречистваме?
Докато сме на земята, ние сме човеци и ежедневно, дори да не искаме правим грешки. Но човекът който се стреми да живее хармонично със себе си, околните и земята е благословен.

Нека пазим чиста, водата за да бъдем чисти…


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!