ефективно оползотворяване на храна

Почти никой не иска да яде втори път през деня същото ядене, или пък останалото за другия ден.  А някои хора са направо капризни в това отношение. Останалата храна може да се поднесе по нов начин и да бъде желана, вкусна и питателна. Ето някои идеи за обновяване на храна:

Кюфтета и печено месо останало от барбекю или празник могат да се поднесат в сос, могат да се нарежат и запекат в гювече заедно с други продукти,  някои меса могат да се включат в салати.

Картофите варени самостоятелно, в супа или яхния могат да се използват за направа на картофени кюфтета,  да се включат в салати или да се направят на огретен.

Останалите макаронени изделия могат да се включат в салати, да се направят с пикантен доматен сос, да се запекат подобно на лазаня или пък като десерт запечени с мляко и яйца на фурна.

Останалият зрял боб може да се направи на салата с лук или пък да се запече с домати и зеленчуци на фурна.

Останал зеленчуков или местен бульон се използва за  супи, яхнии, сосове или за сваряване на  ориз.

С останали колбаси може да се направи почти всичко – салати, пълнежи за банички и рола, гювечета и т.н

Старото сирене става за настъргване при запичане, както и за замесване на теста. Дори водата от сиренето с дребните парченца в нея чудесно служи за замесване на различни теста – прави ги вкусни и крехки.

Пресеченото прясно мляко също може да послужи за замесване на теста, а изварата от него и за различни плънки на десерти и ястия.

Киселото мляко става за застройки на супи, сосове, заливки за запичане на ястия на фурна, месене на тесто, айрян, таратор, салати, миксове, желирани десерти и др.

Сварения ориз също може да се използва по най-разнообразен начин – ризото, гарнитура, салати, плънки, супи, крокети и др.

Ако издълбаете авокадото, корите замразите като панички в тях може да поднасяте различни салати, ризото, кремове и каквото ви хрумне. Кората на динята, портокалите и други плодове също може да послужи за декорация на ястия.

Бисквити, кексове, козунаци и други сладкиши могат да бъдат основата на нови десерти с различни видове кремове и сметана. Събирайте трохите от бисквити и други сладкиши в кутия, те могат да послужат за плънки и посипване върху различни десерти.

Ненужните варени зеленчуци могат да се прибавят към салати, плънки, запеканки.

Ненужния алкохол също е полезен в кухнята. Останалото вино съхранете в хладилник, чудесна добавка за сосове и маринати. Същотото се отнася и бирата. В бира чудесно се пекат различни видове месо.  Ром, ликьор и други ароматни алкохолни напитки са чудесни добавки за сладкиши.

Със сух хляб могат да се направят безброй много неща, които ще опиша в отделна тема. Сигурно се досещате за попара, галета, крутони, добавка към кюфтета, но ще ви дам наистина неочаквано интересни идеи със сух хляб.

С разнообразни останали продукти може да се забъркват гювечета и баници.

С малко въображение нищо няма да ви се наложи да изхвърляте храна. Ако приготвената храна е твърде много, раздайте я на приятели, съседи и бездомни хора и животни.

В миналото домакинствата са били почти без отпадъчни.  С обелки от зеленчуци са се отглеждали животни, или се е правел компост – заравяне на растителни отпадъци за разграждането им в почвата. В свят в който има недостиг на храна и проблеми с натрупването на отпадъци си струва да се замислим и  оползотворим хранителните продукти и отпадъци по най-ефективния начин.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 332 пъти