Уитни Хюстън
Уитни Хюстън

Уитни Хюстън(Whitney Houston), една от звездите на световната сцена залезе внезапно на 11 февруари 2012, на 48 годишна възраст.
Уитни Хюстън е родена на 9 август 1963 г. в Ню йорк, Ню Джърси. Издава дебютния си албум на 22 години. През 1986г. Уитни получава първата си музикална награда „Грами“. Певицата се омъжва за колегата си Боби Браун през 1992 г., и временно преустановява кариерата си. Уитни Хюстън се завръща на музикалната сцена през 2009 г.
Тъмнокожата американска звезда с очарователна усмивка е не само световно известна певица, но и актриса, като най-известна роля има във Филма Бодигард, с партньор Кевин Костнър.
Първите и четири албума, издадени между 1985 и 1992 г.,имат продажби в над 86 милиона копия.
Уитни Хюстън, сякаш е била предопределена да бъде певица. Гласът и очарова още от ранно детство, пеейки в църковния хор. Интересен факт е, че нейна кръстница е  Арета Франклин. На около 15 годишна възраст, тя е забелязана от известен фотограф, който е очарован от естествената й красота и Утни започва на сцената като модел.
Скоро се превръща в търсен модел и една от първите афро-американски жени, появили се на корицата на списание Seventeen. Но музиката е истинската й любов.

На 19 години, Уитни Хюстън е била открита от Clive Davis от Arista Records, и подписва договор. През 1983, Хюстън прави дебюта си по националната телевизия. Дейвис и помага през следващите две години по работата над дебютния й албум.
През 1985 г. тя издава дебютния си албум и почти веднага се превръща в хит поп сензация. През следващите години песните и стават една по една хитове. Прави първото си световно турне. На концерт за рождения ден на Нелсън Мандела идва идеята за фондация за деца, която финансира проекти, за да помогне на нуждаещите се деца по света.
Уитни Хюстън свърши земния си път на 11 февруари 2012 г., в Лос Анджелис. Все още не са уточнени обстоятелствата около това събитие. В момента могат да се чуят всякакви скандални слухове около личността, живота и края на световно известната звезда, актриса, продуцент, и модел..
Нека помним нейния рекорден принос в световното изкуство.

  • две награди „Еми“
  • шест награди „Грами“
  • 30 музикални награди
  • 22 американски музикални награди
  • общо от 415 награди от 562 номинации

Филми:

  • Бодигард, The Bodyguard(1992)
  • Waiting to Exhale(1995)
  • Жената на проповедника, The Preacher’s Wife (1996)
  •  VH1 Divas Live 2 (TV 1999)
  • Пепеляшка, Cinderella(1997)

Нека си спомняме нейния изключителен глас… Песните на Уитни  Хюстън ще звучат и ще ни трогват и така, тя ще бъде сред нас.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 743 пъти