Света Марина - 17 юли
Света Марина - 17 юли

Днес (17 юли) почитаме Света великомъченица Марина. Девойката Марина била дъщеря на езически жрец. Баща й я възпитал в идолопоклоничество, но Бог я призовал при Себе Си.

По това време римското правителство жестоко преследвало християните, много от които се криели в пустините и планините. Мнозина пък оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие. От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Господ Иисус Христос. Тя много искала да получи свето крещение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство. Въпреки това, тя продължила да изповядва Божието име. Пръв неин гонител станал самият неин баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко.

Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейносто име има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина – 17-ти юли. Има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари за здраве. В Странджа, Родопите и по поречието на р.Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.  Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.  Самото име Марина се превежда като „огнена“ и „слънчева“, сички които носят нейното име, празнуват на 17-ти юли имен ден – Марина, Марин, Маринка, Маринчо. Да им е честит празникът, да са живи и здрави и да се повеселят днес сред близки , приятели и роднини!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==